От средата на април делът на ядрената енергия в електропреносната мрежа на Германия е намалял до нула, съобщава Нтв, като добавя, че ежедневно актуализираните данни от Федералната агенция за мрежите показват кои енергийни източници сега запълват празнината.

В нея се казва, че има голям принос на "силно променливи" енергийни източници, като вятър и слънце, допълнени от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива (газ и въглища). Изданието отбелязва, че пиковите часове се допълват предимно с помпени електроцентрали. То заключава, че празнината, оставена от постепенното спиране на ядрената енергетика в Германия, е "незначителна", тъй като последните три ядрени електроцентрали "само" са подавали около 2700 мегавата (MW) на час към германската електропреносна мрежа.

Въпреки това Forbes отбелязва, че проучванията показват, че спирането на ядрената енергия може да увеличи зависимостта от въглищата.

Bild цитира политика от Свободната демократическа партия (СвДП) Торстен Хербст, който смята, че спирането на ядрената енергетика е "огромна грешка". Той е цитиран да казва: "С отказа си от ядрената енергетика Германия не е пример за подражание, а водач на погрешен път. Миналата зима в много дни вятърът и слънцето не покриваха дори 10 % от необходимата електроенергия."

Междувременно Der Spiegel съобщава, че германските свободни демократи са призовали за "широкообхватни" промени в закона за отоплението, приет наскоро от федералния кабинет, чиято цел е да се въведе забрана за инсталиране на нови отоплителни системи на нафта и газ.

Вестникът продължава, че в събота конгресът на СвДП е одобрил извънредно предложение, в което се призовава проектът да бъде подобрен от парламента. Изданието цитира Франк Шефлер, който е внесъл предложението, като казва, че в сегашния си вариант Законът за енергийните сгради е "атака срещу собствеността на хората в тази страна".

В друга статия Der Spiegel съобщава, че германският министър на икономиката Роберт Хабек е защитил закона, обвинявайки предишните правителства под ръководството на бившия канцлер Ангела Меркел (ХДС) в липса на ангажираност в борбата с глобалното затопляне.

И накрая, Bloomberg съобщава, че Германия иска да открие до началото на 2024 г. спорен терминал за втечнен природен газ, свързан с инфраструктурата на вече несъществуващата руска газопроводна мрежа "Северен поток".

Съобщава се, че планът е бил обсъждан от германския канцлер Олаф Шолц и вицеканцлера Роберт Хабек, отбелязва изданието.

Хабек е потвърдил, че "газопроводът ще се включи към съществуващата газова инфраструктура в Лубмин от пролетта на 2024 г.", като е имал предвид точката на свързване на континента, където свършват и спрените и частично разрушени линии на "Северен поток".