Очаква се министър-председателят на Япония Фумио Кишида да разпореди разработването и изграждането на атомни електроцентрали от следващо поколение, което ще бъде "сериозна промяна в настоящата политика на страната", съобщава Nikkei Asia.

След земетресението и цунамито преди десетилетие, които доведоха до ядрената катастрофа във Фукушима Даичи, Япония избягва да строи нови атомни електроцентрали и да модернизира съществуващите съоръжения, съобщава информационният сайт.

Въпреки това Кишида ще предложи планове за рестартиране на до 17 атомни електроцентрали от лятото на 2023 г., като крайната цел е изграждането на атомни електроцентрали от следващо поколение от 2030 г.

Според Nikkei "министър-председателят вярва, че планът ще отговори на структурните предизвикателства пред Япония, като например недостига на електроенергия и забавянето на декарбонизацията".

Bloomberg съобщава историята със заглавие "заплахи от прекъсвания на електроснабдяването карат Япония отново да приеме ядрената енергетика".

В него се отбелязва, че Токио "е преживял два големи срива в електроснабдяването тази година, включително по време на най-тежката гореща вълна за края на юни от повече от век".

Междувременно в Индия Bloomberg съобщава, че най-големият производител на електроенергия в страната, NTPC, иска да разработи "още един мащабен ядрен проект само няколко седмици след като обяви навлизането си в сектора", което според изданието е "знак, че експанзията на премиера Нарендра Моди в областта на атомната енергия набира скорост".