Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя предложението на министъра на икономиката Роберт Хабек за запазване на две от трите оставащи атомни електроцентрали като авариен резерв след края на годината, съобщава Die Zeit. "

По принцип отказът от ядрената енергия остава същият", заяви социалдемократът Шолц в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung и добави, че "за тази зима обаче правим възможно двете атомни електроцентрали в Южна Германия - Некарвестхайм 2 и Изар 2 - да могат да работят още няколко месеца през следващата година, така че при всички случаи да имаме на разположение достатъчно електроенергия".

Що се отнася до позицията на Свободната демократическа партия (СвДП), която призовава и трите атомни електроцентрали да продължат да работят за по-дълъг период, Шолц е цитиран да казва: "Както е добре известно, СвДП има различно мнение за ядрената енергия, което е напълно легитимно.

Сега става въпрос за енергийните доставки през следващата зима и правителството ще действа много консенсусно". Йоахим Бюлер, управляващ директор на германската асоциация за техническа инспекция, обаче обяснява във в. Bild:

"Атомните електроцентрали от аварийния резерв на практика не могат да изпълняват тази критична във времето функция" поради технически проблеми.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг съобщава, че германският министър на околната среда Щефи Лемке се позовава на ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна, която в момента е превзета от руснаците, като казва, че призивът за удължаване на живота на атомните електроцентрали е "безотговорен".