От векове учените търсят отговора на въпроса "защо шията на жирафа е толкова дълга?".

Има няколко отговора. Според една теория, жирафите, виждайки вкусни листа на високото, протягали вратовете си, което ги накарало да се удължат, а след това удълженият врат се "прехвърлил" на следващите поколения.

Според друга теория, различни жирафи са живели на Земята, вратът на някои е бил по-дълъг, а други по-къс и тъй като повече храна има на високото, жирафите с по-дълъг врат са имали по-големи шансове за оцеляване и по-голяма вероятност да имат потомство. Така дългата шия се е превърнала в еволюционно предимство.

Проучване, публикувано от учени от Нюйоркския технологичен институт, потвърждава вярността на втората теория. Палеонтолозите изследват костните останки (гръбначни кости) на 11 различни вида и откриват, че предците на жирафите са имали шии по-дълги от очакваното.

Това се тълкува като знак, че удължаването на шията е започнало преди повече от 16 милиона години, дори преди жирафът да се е отделил като отделно семейство от чифтокопитните си предшественици. Приблизително тогава, преди 16 милиона години, родословието на жирафите се разцепило на две - вратът на някои животни внезапно започнал да расте, а на другите - да се свива (онези, чиито шии намаляват, стават окапи).

>>>>Виж галерия от снимки на жирафи и техните братовчеди с къси шии - окапитата>>>>

Но въпреки факта, че шията на жирафите е започнала да се удължава толкова отдавна, първите животни с наистина дълъг врат се появили само преди 7,5 милиона години - в края на епохата на Миоцена. 

Това е тясно свързано и с промяната на климата и  се е случило в хода на продължил 25 милиона години процес на захлаждане на климата и свързаното с него намаляване на количеството и достъпността на зеленината в саваните: на жирафите просто им се е налагало да имат  по-дълги шии, за да имат достъп до достатъчно храна от короните на растенията. Фактически, ако имаш  достатъчно дълга шия, нямаш конкуренция - не и на тази височина, сред тревопасните си роднини.

За разлика от жирафите, Окапитата са се специализирали в консумация на ниска тревиста растителност (виж галерията).

Процесът на удължаване на шията е бил дълъг и неравномерен: понякога горната част на шийните прешлени е удължена, понякога и долната. 

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>