В края на миналата седмица властите в Мексико Сити обявиха предупреждение за критично замърсяване на въздуха, призовавайки хората да останат у дома. Училищните часове бяха отменени и полуфиналите на Първа дивизия бяха преместени в друг град.

Мегаполисът, който има повече от 20 милиона души, е бил покрит с дебел слой смог от миналата събота. Властите твърдят, че проблемът е в десетките горски пожари, които избухнаха този месец в покрайнините на града, съчетани с горещо, сухо и безветрено време.

"Нивото на замърсяване остава високо, а прогнозата за времето показва, че условията ще останат неблагоприятни", се казва в изявление на министерството на образованието за обявяване на отпадането на всички начални и средни училишни занятия в четвъртък. Освен това е наредено да се затворят и детските градини.

Най-големият в страната университет, Националният автономен университет на Мексико и Националният политехнически институт, също бяха затворени.

Мексиканската футболна лига заяви, че, действайки по препоръка на властите, мести първия мача от полуфиналите на първа лига между Леон и Мексико Сити Америка до Керетаро, на около 200 км на северозапад.

Властите призоваха жителите да избягват физическата активност на улицата, а възрастните хора и хората с респираторни заболявания да останат в сградите.

Заради смога няколко парка са широко използвани за бягане, разходки и колоездене, включително най-големия парк в града - Боске де Чапултек. Повече от 5000 квадратни метра строителни обекти са затворени, а на замърсяващите предприятия е наредено да намалят емисиите с 30-40%.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>

Кметът на града Клаудия Шейнбаум каза, че само в сряда пожарникарите са потушавали 22 пожара, шест от които все още не са погасени.

Мексико Сити е податлив на замърсяване на въздуха: той е заобиколен от пръстен от планини, който често може да задържи над столицата мръсния въздух, пречейки му да се разсее. Замърсяващата промишленост и повече от пет милиона автомобила по улиците само влошават нещата.