Замърсяването на въздуха може да засегне "всеки орган" в човешкото тяло, предупреждава мащабно глобално проучване.

Известно е, че замърсяването е вредно за белите дробове и дихателните пътища, но проучванията показват, че то уврежда цялото тяло.

Според Световната здравна организация (СЗО) девет от всеки 10 души по света дишат въздух, който съдържа високи нива на замърсители.

То "засяга всеки орган в тялото", пишат изследователите в преглед, публикуван в списанието Chest.

Малките частици и азотните оксиди, изпускани от автомобилите, растенията и електроцентралите, могат да образуват вреден коктейл от замърсители. Те причиняват възпаления, които циркулират в тялото през кръвния поток.

"Увреждането на тъканите може да е пряк резултат от токсичността на замърсителите, тъй като малките и ултрафините частици могат да получат достъп до органи или индиректно чрез системни възпалителни процеси", пишат изследователите. "Това може да причини, влоши или да изостри много неблагоприятни здравословни условия."

Д-р Мария Нейра, директор на общественото здравеопазване и околната среда в СЗО, заяви пред Guardian, че изследването е "много силно научно доказателство", което добавя "много сериозни нови доказателства, към тези, които вече имаме" за ефектите от замърсяването на въздуха.

Около 500 000 смъртни случая от рак на белия дроб годишно и 1,6 милиона смъртни случаи от хронична обструктивна белодробна болест са свързани с замърсяването на въздуха. Замърсяването може също да причини 19% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания и 21% от всички смъртни случаи на инсулт.

Изследователите смятат, че замърсяването на въздуха засяга хората от всички региони, възрасти и социални групи. Хората са по-уязвими към замърсяването на въздуха, ако имат други болести или по-малко социална подкрепа.

Замърсяването на въздуха може да бъде контролирано и затова много от тези неблагоприятни ефекти върху здравето могат да бъдат предотвратени.

През март проучване установи, че замърсяването на въздуха причинява повече смъртни случаи, отколкото пушенето. Според германски изследователи, до 8,8 милиона причини за смъртта на година в световен мащаб могат да се дължат на замърсен въздух.