Случаите на цветен сняг - такъв със зелен, жълт  и дори черен оттенък, предизвикват нарастваща тревога. Колко притеснени трябва да бъдем за все по-цветния сняг по света?

 

"Не яжте жълтия сняг" винаги е било добър съвет. Към това вече можем да добавим предупреждения относно зелен, розов, оранжев и черен сняг, тъй като новите доказателства за замърсяването на планетата сега могат да бъдат видяни и върху най-чистите доскоро места -  намаляващите и снежни шапки.

Вълната от инциденти в Русия привлече вниманието на интернет-обществото. Жителите на много сибирски градове с ужас наблюдаваха тази зима как снегът около тях е със зелени и черни оттенъци, като токсичните емисии принуждаваха някои да носят маски.

Изглежда, че тези оцветявания са свързани с местни фабрики. Зад зеления сняг стоят замърсителите от местния завод за хром, а нарастващите протести подлагат правителството на натиск.

Замърсеният сняг  не е нещо ново. Кампаниите от години предупреждават за опасностите от тъмния сняг - черни, кафяви и сиви ивици по леда и снега, които ясно се виждат от въздуха над арктическите региони - поради въздействието му върху изменението на климата. Тъмният сняг е оцветен от черен въглерод, а зад това наименование се крият обикновените... сажди - неизгорели частици, отделени при изгарянето на изкопаеми горива в електроцентрали, фабрики и други източници на въглища и отнесени към ледените шапки от вятъра.

Когато саждите паднат върху белия сняг, това не е само естетически проблеме: отразяващият сняг и лед увеличават албедото на земята ((способността на повърхността да отразява слънчевата светлина) и така светлината и топлината отиват обратно в космоса.

Вместо това, по-тъмният сняг поглъща топлината. Елиминирането на саждите може да забави изменението на климата, като спомогне за намаляване на ръста температурите, който при увеличаването на количествата парникови газове все пак е неминуем, с до 0.5C.

 Снегът понякога се оцветява и от обичайни природни явления. Водораслите Chlamydomonas nivalis, например, могат да го направят розов  или червен, което е забелязано от учените още  от 19-ти век. Оранжевият сняг в източна Европа миналата година беше такъв, заради частици прах и пясък от Сахара.

Що се отнася до яденето на сняг, не опитвайте дори белите неща.

Изследователи в Канада откриха през 2017 г., че топенето на градския сняг освобождава коктейл от токсични химикали, до голяма степен от изгорелите газове от автомобилите, хванати в снега чрез замърсения въздух. Снегът в своята красота винаги е упражнявал власт над нашето въображение. Той смволизира чистота и трансцендентност, напомняйки някакво митично състояние на невинност. Тъй като снегът около нас оцветява черно, сиво, кафяво, зелено и в останалите цветове, едва ли може да има по-силно доказателство и символ за нашия растящ глобален проблем с замърсяването.

Материалът е публикуван в "Гардиън". Оригинално заглавие: "What Russia's green snow reveals about the rise of pollution"