Това в предните десетилетия се случва обикновено в първата половина на месец юни.

Степента на покритие с лед в Берингово море по данни на  NSIDC (националния център за леда и снега в Колорадо, САЩ) за 5 март март, е по-ниска от безпрецедентния минимум от февруари 2018 г. и е само 24% от средното за това време на годината.

Сегашният размер (но не и разпределението) от 178 000 km² е характерен за 30 май.

>>>Виж галерия от карти и фотографии на Берингово море>>>

Преди година, бързо топене на ледовете посред зима унищожи повечето от ледовете в Берингово море, оставяйки огромни участъци от отворени води и създаващи шокиращи условия като удари на бурни вълни в крайбрежните села, които обикновено са защитени от твърдия  морски лед. Количеството на зимния лед, когато достигна своя максимум през март миналата година, беше най-ниското, досега, за повече от 150 години регистрирани наблюдения.

Вместо своя максимум (виж графиките в галерията), ледът в тези акватории е на път да достигне нулата три месеца преди обичайния летен период, е който това се случва.

Подобен сценарий се развива и тази година.

От края на януари Берингово море е загубило две трети от ледената си площ, според статистиката на Националния център за данни за снега и леда.

Открити води има по цялото море, включително в Беринговия проток, който разделя Аляска и Русия.

В средата на този тесен проток, ледът, който обикновено свързва Малкия остров Диомеда с Русия и остров Голяма Диомеда чак до месец май, е изчезнал още преди края на февруари.

Диомедските острови, известни още като Острови на Гвоздев в Русия, са разположени между Аляска и Русия.

"От вчера между островите изобщо няма лед", заяви в петък Робърт Соулук, племенен лидер  от островите Диомеда. Това никога не се е случвало толкова рано, като дори в преданията на предците ни, добавя вождът.