Повечето от вас знаят, че в Австралия е горещо, но все пак, между горещо и рекордно горещо разликата е десетки милиарди загуби и много загинали  животни и пострадали хора.

Австралийското правителство официално обяви лятото на 2018-2019 г., най-горещото в историята на страната.

"За мнозина няма да е изненада, че това лято ще бъде най-топлото в историята", казва Андрю Уоткинс, австралийски метеоролог.

Миналото лято имаше страхотен старт, когато температурите се повишиха и останаха с над 10 градуса по-високи от и без това "горещите" норми за австралийските области Виктория, Южна Австралия и Западна Австралия около Коледа.

>>>Вижте снимки от незапомненото горещото изминало австралийско лято>>>

Твърде горещото време продължи и през януари, който стана най-горещия месец в Австралия, отбе;язан изобщо в историята. В Нов Южен Уелс хората се преживяха и най-горещата нощ в страната - температурата не падна под 31 градуса.

Хиляди лприлепи загинаха от горещината. Масовото изчезване на рибите в басейна на река Мъри-Дарлинг също е частично свързано с температурата, съобщава AFP. В някои части на Австралия, включително в Тасмания, имаше пожари. Селското стопанство страда от суша.

Ел Ниньо в тропическата част на Тихия океан се счита за един от възможните фактори за постоянната тазгодишна жега. Ел Ниньо променя времето на Югоизточна Австралия.

"Учените казват от десетилетия, че промените в климата, причинени от изгарянето на изкопаеми горива, правят екстремните метеорологични явления по-тежки и по-чести", казват австралийските метеоролози. "Миналото лято в Австралия е само един пример." Ако не предприемем радикални мерки, това може да се превърне в нова норма.

Защо е горещо в Австралия?

Австралийският климат е обречен на "жега" от милиони години. Някога умереният, топъл, но с не толкова екстремни температури, се е намирал по-на юг, в близост до Антарктика, но бавният тектоничен дрейф в северна посока е "наместил" към настоящия момент континента почти под тропичната окръжност и планетарното движение на въздушните маси обуславят пустинния и полупустинен климат на по-голямата част от вътрешността на държавата-континент.

Сегашните летни горещини, обаче, за твърде силни дори в сравнение с усреднените стойности за многогодишен период от предните няколко десетилетия (което всъщност е установената норма, спрямо която се правят преценките и  сравненията на актуалните температури) и показват, че измемението не климата протича в момента, при това с несравнимо бързи темпове, най-малко за последните петдесетина милиона години.