Тази седмица Калифорния предприе "най-агресивните си досега усилия да се противопостави на изменението на климата", съобщава New York Times.

Изданието допълва: "Законодателите приеха множество законопроекти, предназначени да намалят емисиите и да се откажат от изкопаемите горива".

Законодателите "одобриха рекордните 54 млрд. долара разходи за борба с климатичните промени и приеха нови мащабни ограничения за сондирането на нефт и газ, както и мандат Калифорния да спре да добавя CO2 в атмосферата до 2045 г.", обяснява вестникът и добавя:

"Законопроектите, приети късно вечерта в сряда в края на трескавата двегодишна законодателна сесия в Сакраменто, отбелязаха победа за губернатора Гавин Нюсъм, демократ, който се опита да се представи като лидер в областта на климата, тъй като повиши националния си авторитет и започна да привлича спекулации за евентуална кандидатура за Белия дом."

Съгласно новото законодателство щатът "сега ще трябва да намали емисиите с поне 85% до 2045 г., като компенсира всички останали емисии чрез засаждане на повече дървета или използване на все още скъпи технологии като директно улавяне на въздуха", пише вестникът, като отбелязва, че "преди това законодателите бяха поставили правно обвързваща цел на Калифорния да намали емисиите си на парникови газове с 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.".

Inside Climate News съобщава, че щатът също така е приел законодателство, забраняващо изграждането на нови петролни и газови кладенци на разстояние по-малко от 3 200 фута от жилища, училища, старчески домове и други така наречени "чувствителни рецептори".