Представител на администрацията в Калифорния е заявил, че стотици гигантски секвои може да са били убити от горски пожари, съобщава изданието Дъ Хил.

Кристи Бригъм, ръководител на управлението на ресурсите и науката за националните паркове Секвоя и Конгс кениън е заявил, че пожар, започнал на 9 септември, е преминал през горите, където са расли много от секвоите.

>>>>>Вижте галерия от снимки на величествените дървета>>>>>

Бригъм е заявил, че секвоите са се адаптирали към пожари с ниска или висока интензивност и са в състояние да ги преживеят, но пожарът KNP е имал някои точки с висока интензивност, които биха убили секвоите.

В две от горите, които са пострадали от пожарите е имало над  2000 секвои. Същевременно може да отнеме месеци, за да се определи колко от дърветата са били убити от пожара, според Бригъм.

"Това е сърцераздирателно", казва Бригъм, тъй като само 11 % от комплекса KNP е бил овладян, според AP.

Гарет Дикман, биолог от дивата природа от Национален парк Йосемити, заявява пред Лос Анжелос Таймс, че  най -малко 74 секвои са били изгорели от огнената стихия.

Повече от 10 000 секвои бяха унищожени миналата година в Национален парк Секвоя от горски пожари, отбелязва АП.

Сезонът на пожарите в Калифорния тази година беше рекорден, като хиляди трябваше да бъдат евакуирани, а хиляди сгради изгоряха.

Пожарникарите работят непрекъснато, за да овладеят десетките горски пожари, които избухнаха, като някои от тях бяха и ранени.