China Energy News, позовавайки се на репортаж на държавната телевизия CCTV, съобщава, че през последното десетилетие Китай е "значително подобрил" капацитета си за "осигуряване на енергийна независимост", изградил е "най-голямата" в света система за производство на чиста енергия и непрекъснато е "оптимизирал" енергийната си структура, което е "силно гарантирало стабилното функциониране на националната икономика".

Държавният индустриален вестник добавя, че до момента Китай е изградил "34 линии за променливо и постоянно свръхвисоко напрежение", а мащабът на преноса на енергия е "повече от два пъти по-голям от този преди десет години".

Държавният англоезичен новинарски канал CGTN казва, че чистата енергия се "генерира непрекъснато" от слънцето и вятъра в региона на Вътрешна Монголия за "по-нататъшно предаване в цялата страна", което е "още едно перо в продължаващите усилия на Китай за намаляване на въглеродните емисии".

Синхуа твърди, че китайската система за енергийни доставки е "издържала на изпитанията на епидемията Covid-19 и големите природни бедствия" и "ефективно е смекчила въздействието на нестабилните международни цени на енергията", цитирайки Рен Джингдонг, заместник-директор на главния енергиен регулатор на страната - Националната енергийна администрация (NEA).

Bloomberg публикува графика, която показва колко бързо светът преминава към възобновяеми енергийни източници. В нея се казва, че Китай извършва един от най-бързите преходи към вятърна и слънчева енергия.

Междувременно Time помества статия, посветена на речта на Си в неделя на националния конгрес на Китай. Списанието пише, че в речта ясно е посочен пътят на Китай към декарбонизация - Китай няма да спре да изгаря изкопаеми горива, "докато не се увери, че чистата енергия може надеждно да ги замени".

Цитиран е Цин Ян - водещ анализатор в Refinitiv, доставчик на данни, който казва, че речта показва "по-голям акцент върху енергийната сигурност и значителната роля на въглищата в енергийните доставки на Китай, като се има предвид наличието на ресурси".

На друго място американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ и Китай трябва да работят заедно в областта на климата и здравеопазването, съобщава South China Morning Post, като добавя, че "според наблюдателите думите [не] са придружени от дела".

Изданието подчертава, че срещата на върха на Г-20 и конференцията за климата COP27 през ноември ще бъдат "тест за сътрудничеството между Вашингтон и Пекин", като се позовава на "експерт по политика".

И накрая, базираният в Шанхай Sixth Tone пише, че "малкото валежи, рекордната суша и най-ранният сух сезон" в района на най-голямото сладководно езеро в Китай Poyang Lake - всичко това "изострено от изменението на климата" - са "застрашили хранителните запаси и местообитанията на зимуващите птици", позовавайки се на доклад на национална медия.