2022 г. е била най-горещата година в Италия от 1800 г. насам, съобщиха италианската агенция АНСА и БТА, позовавайки се на Националния изследователски съвет (НИС).

Средните температури са били с 0,96 °C над средните за тридесетгодишния период между 1990 г. и 2020 г.

Бернардо Гоцини, директор на консорциума за мониторинг и моделиране на околната среда LaMMA каза, че най-голямото повишение е имало при максималните температури - 1,2 °C, а минималните температури са третите най-горещи, откакто се води статистика.

Как е в Европа

Към септември 2022 г. Европа е на трето място като най-горещата година от 1800 г. насам, докато в световен мащаб пада до пето място. В този смисъл Гоцини добавя: "Италия изглежда е малко в центъра на това изменение на климата" дотолкова, че има по-голяма тропикализация.

Летният сезон, който върви от 10 май, сякаш никога няма да свърши, допълва TG COM 24. Според прогнозите на метеоролозите през следващите няколко дни италианците ги очаква изключителна фаза на невиждани горещини. Над голяма част от страната дори през следващите седмици температурите ще останат аномални и типични за късна пролет или ранно лято.

Сериозен проблем е сушата, която от миналата година засяга особено северната част на страната. Иначе в южния център е било много дъждовно. "Валежите между август и септември - коментира експертът Бернардо Гоцини - бяха 2-3 пъти по-големи от средните". Особено "влажни" бяха Умбрия, Марке и Тоскана, като в последния регион са паднали 100 ml вода за 24 часа. "Вреден дъжд - заключава той - не е полезен и не е ефективен, защото измива земята и не изпомпва слоевете".

Загубите върху хранително-вкусовата промишленост от горещините са 6 милиарда евро 

Есента на тази 2022 г. и лятото, "най-горещото, регистрирано някога в Европа", имаха "драматично въздействие върху селскостопанската система, със загуби, равни на 10% от националното производство на селскостопански храни, на стойност повече над 6 милиарда евро". Това заявиха от WWF, които чрез кампанията "Food4Future" алармират "за неустойчивост на нашата хранителна система".

Повишаване на температурите, обяснява WWF, засяга "производителността на селското стопанство, като застрашава продоволствената сигурност. Затоплянето, утежнено от сушата, причини намаляване на производителността в Южна Европа. Италия е в центъра на средиземноморския регион, една от най-засегнатите области от значителни въздействието на екстремни климатични явления (суши и наводнения)".

Горещината и сушата на това лято в Италия са определили "сериозни последици върху природните екосистеми (ледници, гористи местности и гори), но също така и върху селското стопанство, благосъстоянието на хората и животните, благоприятствайки разпространението на многобройни и големи пожари. Тенденцията към жега като в тропиците в Италия се дължи на високите температури. значителните и постоянни засушавания, сезонни закъснения и кратки, но твърде интензивни валежи.

Италиански селища са на последния си предел и повече от една четвърт от националната територия (28%) е изложена на риск от опустиняване. Тази година - отбелязва WWF - "тази сериозна климатична ситуация е причинила загуби, равни на 10% от националното производство на селскостопански храни, на стойност повече от 6 милиарда".