Китайската асоциация на производителите на стомана, подкрепяна от държавата, заяви, че механизмът на ЕС за коригиране на въглеродните емисии на границата "създава нова търговска бариера" за китайските износители, съобщава Ройтерс.

Асоциацията заявява, че механизмът противоречи на принципа на "общите, но диференцирани отговорности" и настоява за повече дискусии с блока за решаване на въпросите, свързани с климата, допълва тя.

В друга статия на Ройтерс се съобщава, че китайският президент Си Дзинпин заявява, че сътрудничеството между Китай и Германия е станало "по-здраво", но че той "се е надявал Германия да подтикне Европейския съюз да отстоява принципите на маркетинга и справедливостта" в разговор с германския канцлер Олаф Шолц, който е обхванал целите в областта на климата.

Китайското издание National Business Daily помества интервю с Гуан Дабо, един от основните автори на петия доклад за оценка на Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН (IPCC) и заместник-декан на школата по въглеродна неутралност към университета Цинхуа. Той твърди, че въглеродната тарифа, наложена в рамките на CBAM, може да "ускори екологичната и нисковъглеродна трансформация на китайските предприятия", и подчертава, че оценките на ЕС за въглеродните емисии на Китай са "значително по-високи" от тези, изчислени от китайските изследователи.

Междувременно Axios прогнозира, че срещата между американския пратеник по въпросите на климата Джон Кери и китайския му колега Сие Джънхуа, която приключва днес, може да доведе до "съвместно изявление относно сътрудничеството между САЩ и Китай в областта на климата". Държавният вестник "Чайна дейли" съобщава, че Си Дзинпин е изпратил писмо и е одобрил петия симпозиум за приятелски градове между Китай и САЩ на тема "Да изградим заедно зелени градове".

Подкрепяният от Комунистическата партия вестник Global Times съобщава, че говорител на китайското външно министерство е заявил, че Сие и Кери ще проведат "задълбочен обмен на мнения за насърчаване на действията и сътрудничеството в областта на изменението на климата и за подкрепа на успеха на COP28 в Дубай", въпреки че също така е призовал САЩ да "покажат повече искреност" за запазване на връзките. China Daily помества редакционна статия, в която се казва, че Вашингтон играе "провокативна геополитическа игра" и че "бъдещето на китайско-американските отношения е печелившо сътрудничество и честна конкуренция, или няма никакво бъдеще".

Блумбърг пише, че китайски компании могат да инвестират общо близо 2,8 млрд. долара в минния и енергийния сектор на Зимбабве, "тъй като правителството настоява да разработи някои от най-големите литиеви находища в Африка и да прекрати прекъсванията на електрозахранването".

Свързаният с Комунистическата партия вестник People's Daily съобщава, че Китай и Аржентина са договорили проект за изграждане на "най-голямата слънчева електроцентрала" в Южна Америка с капацитет 315 мегавата.

Списанието за политическа теория "Циуши" помества коментар на Джън Шъндзие, председател на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), главен икономически плановик на страната, който пише, че Китай трябва да засили сътрудничеството с други страни в "зелената инфраструктура, зелената енергия, зеления транспорт, зеленото финансиране в рамките на зелената BRI".

Накрая, независимият вестник "Гуанмин дейли" публикува коментар на Зуо Фънгун, изследовател в централната партийна школа, в който се казва, че съвместното изграждане на "инициативата пояс и път" се е превърнало във "важна сила" в глобалния енергиен преход.