Светът изостава с почти всички политики, необходими за намаляване на въглеродните емисии, показва изследване.

Страните изостават в почти всички политики, необходими за намаляване на емисиите на парникови газове, сочи докладът "Състояние на действията в областта на климата до 2023 г.", представен от в. "Гардиън".

Вестникът твърди, че за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните температури, въглищата трябва да бъдат изведени от употреба седем пъти по-бързо от сегашния темп - еквивалентно на извеждането от експлоатация на около 240 средни по размер въглищни електроцентрали годишно, всяка година от сега до 2030 г.

Обезлесяването също трябва да бъде намалено четири пъти по-бързо от сегашния темп, а общественият транспорт по света да бъде изграден шест пъти по-бързо от сегашния темп, се казва в доклада.

В доклада се допълва, че светът трябва също така да намали консумацията на месо от преживни животни като крави и овце до около две порции седмично в САЩ, Европа и други страни с висока консумация до 2030 г.

Освен това и "да увеличи темпа на нарастване на слънчевата и вятърната енергия от сегашните 14 % годишно до 24 % годишно".

Вестникът съобщава, че продажбите на електромобили - които са се увеличили повече от три пъти от 2020 г. насам - са единственият показател от оценяваните 42, който напредва по план.