Това ще се случи до края на това столетие, заради все по-честите горещи вълни, предизвиквани от климатичните промени, сочи изследването на авторитетния американски институт.

През последните десетилетия, обработваемите селскостопански площи в плодородната Севернокитайска равнина стават все повече. Освен плодородната почва, благоприятният субтропичен климат способстват за това, а интензивното експлоатиране на тези площи за селскостопанско производство способстваха увеличаването на населението в региона, както и  в страната.

Но с повишаването на въглеродните емисии и инициираното от това затопляне на атмосферата, това ще се промени драматично, сочи изследването на MTI.

Изследването показа, че поради човешката дейност смъртоносните горещи вълни в региона през следващите години ще станат много по-вероятни и ще направят селското стопанство невъзможно.

Севернокитайската равнина е важна за изхранването на милиардното китайско  население. Тя се простира по протежението на Жълтата река (р. Хуанхъ).

Това е най-гъсто населеният район в най-гъсто населената страна на Земята и играе жизненоважна роля в осигуряването на храна на 1,4 милиарда души.

Авторите на изследването предупреждават, че ако Китай, най-големият източник на парникови газове в света, не ограничава емисиите си, това може да има сериозни последици за собственото му население.

В своето изследване професор Елфатих Елтахир и неговият колега д-р Сукул Кан използват климатични модели, за да предвидят как глобалното нарастване на температурата ще засегне земеделските земи в Севернокитайската равнина.

В района има малко валежи и напоителните системи са необходими за ефективно използване на плодородната почва. Затоплянето, обаче, ще доведе  до повишено изпаряване на водата, което ще направи въздуха по- влажен. Влажността засилва ефекта на високата температура върху човешкото тяло, предотвратявайки изхвърлянето на излишната топлина чрез изпотяване.

Според прогнозите, през втората половина на столетието температурата и влажността в Севернокитайската равнина ще достигнат ниво, при което здравият човек не може да остане на открито повече от шест часа. Селското стопанство в такива условия ще стане почти невъзможно.

Друго проучване, публикувано в списанието PLOS Medicine, предвижда, че смъртните случаи, причинени от топлинни вълни, ще окажат значително въздействие върху тропическите региони през следващите 60 години. В Обединеното кралство смъртността, свързана с топлината, се очаква да се утрои до средата на века.

Макар че е възможно и необходимо да се положат усилия за адаптиране на инфраструктурата към по-тежки условия, учените призовават за действия за борба с източника на тези екстремни събития. Това означава, че емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат възможно най-ниски.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.