Миналата седмица в няколко северни китайски града бяха регистрирани "рекордни" горещини, които оказаха натиск върху електроснабдяването в страната и накараха властите да "проведат имитационни тренировки за извънредни ситуации", съобщава Ройтерс.

Миналия петък Централната метеорологична администрация издаде редица "предупреждения за повишена горещина", като заяви, че температурата в Пекин например може да достигне 39 градуса през уикенда, се казва още в статията. Shanghai Securities News и Wion отразяват същата история.

Междувременно Лин Вейбин от изследователския институт China Energy Research Society заявява, че "интелигентността и цифровизацията на енергийната система ще бъдат необходимият път за изграждането на нов тип енергийна система", съобщава енергийната медия bjx.com, позовавайки се на доклад на China Energy News.

Той добавя, че изграждането на нова енергийна система с възобновяема енергия като "основен компонент" е от полза за трансформацията на енергийния отрасъл.

Neo Energy публикува преглед на потреблението на електроенергия в Китай. В него се пише, че от януари до май търсенето на електроенергия и напредъкът в инсталирането на възобновяеми енергийни източници са били "по-ниски от очакваното", като е произведена с 3,9% повече електроенергия, а производството на електроенергия от ВЕЦ е намаляло с 19,2%. Той добавя, че през същия период цените на въглищата "са надхвърлили очакванията" и производството на топлинна енергия се е увеличило с 6,2 %.

Отделно от това Мън Вей, служител от органа за планиране на централното правителство, Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), заяви в петък, че резервът от въглища в Китай е достигнал "исторически максимум" от 187 млн. тона, което гарантира "адекватно електроснабдяване" по време на летния пик, съобщава China Energy News.

Първото независимо разработено в страната мегаватово плаващо устройство за производство на енергия от вълни "Nankun" започна "пробна експлоатация" в провинция Гуандун, пише China Daily, като добавя, че това е "скок напред" за китайската офшорна възобновяема енергия.

Освен това PV Magazine се спира на двама китайски производители на слънчева енергия. То съобщава, че JinkoSolar е планирала изграждането на "вертикално интегриран фотоволтаичен завод с мощност 56 GW" в провинция Шанси, докато Longi е започнала изграждането на "завод за производство на пластини с мощност 100 GW и 50 GW".

На друго място германският министър на развитието Йохен Фласбарт заяви, че Китай трябва да предостави финансова подкрепа за справяне със "загубите и щетите", причинени от изменението на климата, съобщава Argus.

Китайският академик Дзя Сяося, програмен служител в Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (UNCCD), заявява, че през последните десетилетия Китай "научно" е насърчавал борбата с опустиняването и е работил с други страни за насърчаване на екологичното развитие по "пояса и пътя", съобщава Синхуа.