Китайските емисии на въглероден диоксид са се увеличили с 9-10% през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с предпандемичните нива, предизвикани от икономическото възстановяване и големи увеличения в производството на стомана и цимент, показват изследвания в четвъртък.

През 12-те месеца, откакто Китай започна да облекчава блокирането заради COVID-19, общите емисии на CO2 превишиха нивата преди пандемията със 7%, определяйки най-бързия темп на растеж от 2012 г. насам, заяви Лори Миливирта, водещ анализатор в базирания в Хелзинки Център за изследване на енергетиката и чист въздух (CREA).

Китай спечели похвала за масовото увеличаване на своя капацитет за възобновяема енергия и за определяне на цели за въвеждане на въглеродни емисии до пик до 2030 г. и ставане на "неутрален въглерод" до 2060 г.

Същевременно, около 70% от скока на CO2 през първото тримесечие се дължи на увеличеното потребление на въглища, казва той. Китайското производство на въглища се е увеличило с 16% на годишна база през първите три месеца.

Китай обеща да намали потреблението на въглища, който е най-големият източник на въглеродни емисии - но едва след 2025 г. прочетете повече

По-рано този месец проучване на мозъчния тръст Rhodium Group показа, че общите емисии на парникови газове на Китай за 2019 г. за първи път надхвърлят тези от цялата Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Емисиите на глава от населението също са близки до нивата на ОИСР.

Миливирта от CREA заяви, че емисиите на глава от населението в Китай почти със сигурност са надхвърлили средното ниво за ОИСР тази година.

Само Великобритания и Съединените щати са регистрирали нива, сравними с "екстремната въглеродна интензивност на китайския икономически модел", добави Миливирта. Това се е случило преди повече от век, когато възобновяемите източници бяха недостъпни.

Като развиваща се страна с по-ниски исторически нива на парникови газове Китай все още не е задължен да прави абсолютни намаления на емисиите на въглерод и неговите цели от петгодишните планове предполагат, че те могат да се увеличат с още 5-10% до 2025 г., изчислява Миливирта.