Рушенето и замяната на статуи на исторически личности по света достига най-различни крайни и абсурдни форми. 

В Швеция има призиви за замяна на исторически статуи, при това някои от предложенията идват от сериозни фигури.

Бивш кмет предлага статията на известния шведски крал Карл XII, известен още като Каролус Рекс, да бъде заменен със статуя на климатичната активистка Грета Тунберг.

След като статуи бяха вандализирани по целия свят от крайно леви екстремисти, сега има призиви статуи да бъдат премахнати и в Швеция.

Статуи на Томас Джеферсън, Уинстън Чърчил и Кристофър Колумб бяха обругани и разрушени в САЩ, а сега вълната достига и Европа.

В становище за вестник Афтонбладет, бившият кмет на община Умео Ян Бьоринге, казва, че не трябва да имаме паметници на "потисниците".

Той предлага а използваме технология за създаване на интерактивни преживявания, където някога са стояли премахнатите статуи. Например, използвайки QR кодове, да се даде на посетителите информация за статуята, която преди е стояла там.

Бившият кмет казва, че това не е ревизия на историята и че статуите са символи на идеологии, а не обективна история.

"Махнете автократа Карл XII и го заменете с климатичната активистка Грета Тунберг", пише той.

Крал Карл XII (или Каролус Рекс) е един от най-известните крале на Швеция. Известен е с това, че е войнстващ крал, водещ Шведската империя до победа във Великата северна война през 1700-те.

През 1700 г. троен съюз на Дания-Норвегия, Саксония-Полша-Литва и Русия предприема трикратно нападение срещу Шведската империя. Въпреки това крал Карл XII само на 18 години води шведската армия до множество победи, въпреки че шведската армия обикновено е превъзхождана многократно от съюзените врагове.

Едва през  1709 г. Карл XII е победен в битката при Полтава.

Шведският крал не е единствената статуя, която крайно левите искат да премахнат. Сега е започнала петиция за премахване на статуя на шведския ботаник, зоолог и лекар Карл Фон Лине заради расизма.

Известен е като бащата на съвременната таксономия, съвременната система за именуване и класифициране на организмите.