Китайският президент Си Дзинпин заяви вчера, че "Китай е готов да работи с Русия за установяване на по-тясно партньорство в областта на енергетиката, за насърчаване на развитието на чиста и зелена енергия и за съвместно поддържане на международната енергийна сигурност и стабилността на веригите за доставки в промишлеността", съобщава Ройтерс, като се позовава на репортаж на държавната телевизия CCTV.

В новинарския бюлетин се казва, че срещата на бизнеса от "двата търговски партньора се провежда на фона на подготовката за налагане на ценови таван на руския петрол от Г-7 от 5 декември в опит да се ограничи възможността на Москва да финансира инвазията си в Украйна".

Според руския вицепремиер Александър Новак износът на енергия от Русия за Китай е "нараснал в стойностно изражение с 64% тази година и с 10% в обемно изражение", се отбелязва в статията, като се добавя, че Москва се е превърнала в "четвъртия по големина търговски център в света в юана, тъй като Кремъл настоява за повече връзки с Азия на фона на западните санкции".

Руският заместник-министър на транспорта Александър Пошивай е цитиран от руската държавна информационна агенция РИА да казва, че "Русия излезе с предложение за признаване от китайска страна на застрахователните сертификати на руските компании, които застраховат морския транспорт, както и на сертификатите за презастраховане на морски транспортни рискове, документи, гарантиращи финансовото покритие на рисковете", се отбелязва в статията.

Освен това руското издание "Комерсант" твърди, че "китайските власти отказват да приемат руски застрахователни документи за превоз на нефт". Китайската държавна информационна агенция Синхуа също отразява изявлението на Си.

Междувременно агенция Блумбърг публикува статия, озаглавена: "Политиката на Китай за нулев ковид поставя действията му в областта на климата на тънък лед". В нея се казва, че "разочарованието от нулевата политика на Китай по отношение на Covid достига своя връх, тъй като блокирането, тестването и други ограничения предизвикват исторически протести в цялата страна", като се добавя, че "на място строгият контрол на Covid в страната се проявява и в друга сфера: спиране на някои действия за климата на местно ниво".

В доклада се казва още, че "природозащитниците в Китай и извън него казват, че нулевият контрол на Covid ги е накарал да бъдат изключително предпазливи по отношение на пътуванията, прекъсвайки така необходимото лично общуване и в един от случаите възпрепятствайки важни международни преговори за биоразнообразието [COP15]".

Ню Йорк Таймс пише, че "нарастващите протести в най-голямата производствена страна в света добавят нов елемент на несигурност на върха на войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията".

В други новини Caixin Global пише, че "последната помощ на Китай за пазара на недвижими имоти изглежда най-вероятно ще бъде от пряка полза за държавните и качествените частни предприемачи". Отделно от това, в статия на Al Jazeera се пише, че "притисната между военновременна Русия на север и нулев Китай на юг", икономиката на Монголия е "възпрепятствана от безпрецедентната изолация на двата ѝ най-големи търговски партньора". Той добавя, че Монголия също е "сред нововъзникващите икономики, които настояват за фонд "загуби и щети" на COP27. Накрая, People's Daily, а