Концентрацията на въглеродния двуокис в атмосферата, който е главният виновник за затоплянето на климата, е най-висока от три милиона години, съобщи АФП, позовавайки се на германски учени.

Затова покачването на температурите и нивото на океаните до няколко века е неизбежно.

Специалистите мислеха досега, че нивото на въглеродния двуокис в атмосферата - малко над 400 части на милион, не е по-голямо отколкото преди 800 000 години, когато е имало цикли на затопляне и захлаждане без намесата на човека. Проби лед и морски седименти, взети от най-студеното място на планетата ни, разкриха, че границата от 400 части на милион е премината за последен път преди 3 милиона години, през плиоцена. Тогава температурите са с 3-4 градуса по-високи, в Антарктида има дървета, а нивото на океаните е с 15 м по-високо.

Анализът е подкрепен от нов климатичен модел, разработен в Института за въздействията върху климата в Потсдам.

"Краят на плиоцена е сравнително близък до нас, що се отнася до нивото на въглеродния двуокис - каза Матео Вилейт от института. - Моделите ни показват, че през плиоцена не е имало нито ледников период, нито големи полярни шапки в северното полукълбо. Нивото на въглероден двуокис е било прекалено високо, климатът - прекалено топъл, за да е възможно това".

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави за цел да бъде ограничено глобалното затопляне до 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха. През 2017 г. обаче парниковите емисии надхвърлиха всички рекорди и според сегашните договорености затоплянето ще е по-скоро с 3 градуса Целзий, допълва АФП, цитирана от БТА.