Затоплянето на морето е забавило възстановяването на Големия бариерен риф, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Налице е 90-процентно намаляване на новите корали след два дължащи се на затоплянето неотдавнашни епизода, свързани с избелване на корали.

Големият бариерен риф, който е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е бил засегнат от 4 епизода, свързани с избелване на корали, през последните 20 години - през 1998, 2002, 2016 и 2017 г.

>>>Виж снимки на коралови рифове>>>

Авторите на изследването фокусирали вниманието си върху последните два от тях. Оказва се, че една година по-късно е имало 89 процента по-малко нови корали в сравнение със средните показатели. Учените проучили броя на възрастните корали, които оцелели след две особени горещи лета, свързани с избелване на корали.

Бил регистриран "спад" в заменянето на тези корали в сравнение с нивото му в предишни години.

"Не сме си представяли, че ще открием аномалия с толкова големи мащаби", заяви един от авторите на изследването Андрю Беърд от университета "Джеймс Кук" в Австралия.

Учените са на мнение, че ще са нужни между 5 и 10 години, за да може появата на корали бебета на бял свят да се върне към предишното си ниво, при положение че няма други епизоди, свързани с избелване на корали.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"