Учените предупреждават, че ледникът Твейтс в Антарктида, често наричан "ледникът на Страшния съд", се разпада и "отстъпва бързо", съобщава Independent.

Според онлайн изданието, ледникът е най-широкият на Земята и ако се разтопи, може да повиши морското равнище с до 25 %.

CNBC обяснява, че в момента ледникът се задържа от "ключов" леден шелф, но предупреждава, че според учените шелфът "може да се разруши през следващите пет години".

Според Washington Post учените са "открили редица тревожни слабости" в ледения шелф. Той продължава: Доскоро леденият шелф се смяташе за най-стабилната част от ледника Твейтс... Поради това източната част на Твейтс течеше по-бавно от останалата част на прословутия "ледник на Страшния съд". Но новите данни показват, че затоплящият се океан разрушава източния леден шелф отдолу.

Сателитни снимки, направени още миналия месец и представени в понеделник на годишната среща на Американския съюз по геонауки (AGU), показват няколко големи, диагонални пукнатини, простиращи се по плаващия леден клин. В статията се допълва, че ако шелфът се разцепи, източната третина на ледника Твейтс ще утрои скоростта си.

BBC News добавя, че скоростта на оттичане на ледника Твейтс вече се е удвоила през последните 30 години. Простирайки се на 120 км по дължината на замръзналата брегова линия, ледникът вече допринася с 4% за годишното ниво на повишение на световния океан, отбелязва изданието.

New Scientist добавя, че според изследователите ледникът "може да се откъсне от континента в рамките на 10 години, което може да доведе до катастрофално покачване на морското равнище и потенциално да предизвика ефект на доминото в околните ледове". MailOnline включва сателитни снимки, показани на срещата на AGU. Междувременно Ню Йорк Таймс публикува интерактивен материал, показващ моделите на издигане на водата около Антарктида.

Световната метеорологична организация (СМО) потвърди нова рекордно висока температура за Арктика, съобщава Press Association. Според информационната мрежа, на 20 юни 2020 г. в руския град Верхоянск е регистрирана температура от 38С.

"СМО заяви, че температурата, която по-скоро подхожда на Средиземноморието, отколкото на полюсите, е достигната при условия, които през по-голямата част от лятото в Арктически Сибир са били средно с до 10С над нормата."