Айсберг с големината на Париж или Лондон с предградията се откъсна от Антарктика, недалече от британска изследователска станция, където отдавна се опасяват от подобно събитие, съобщи АФП.

Леденият блок с площ почти 1270 кв. км се е откъснал от шелфа вчера сутринта, показват данните на британските инструменти, инсталирани близо до станцията.

Работещите в станцията Халей VI 12 души са евакуирани още в средата на февруари със самолет. Никой не е пострадал, съобщиха от Британския антарктически институт, който изследва района. Станцията е на по-малко от 20 км от зоната на процепа.

"Екипите ни от година знаят, че от шелфа Брунт ще се откъсне айсберг" - каза Джейн Франсис от института. Специалистите са следили ежедневно развитието на пукнатината с автоматична мрежа от Джи Пи Ес инструменти с висока точност около станцията.

Данните, анализирани от университета в Кембридж, са позволили да бъде обявена тревога в петък, без на място да има човек.

През 2017 г. Британският антарктически институт взе решение да бъде намален съставът в станцията, изградена през 2012 г. и тя да бъде преместена на няколко километра от притеснения да не се окаже върху дрейфиращ айсберг заради топенето на ледовете.

Специалистите ще продължат да следят отблизо ситуацията и да оценяват потенциалния ефект на откъсването на айсберга върху останалия леден шелф. За следващите месеци са възможни няколко сценария - или айсбергът да се отдалечи, или да заседне и да остане наблизо. Екипът няма да се завърне в станцията. Тя ще остане затворена през арктическата зима.