Всеки градус повишаване на температурата на планетата ускорява разпадането на ледената покривка и предизвиква с времето неизбежно и все по-бързо покачване на морското ниво, съобщи АФП.

Планетата ни е вече с един градус по-топла, отколкото през доиндустриалната епоха. Още един градус, което е минималната цел на Парижкото споразумение, ще предизвика повишаване на морското ниво с 2,5 м заради процесите в Антарктика. Още три градуса Целзий ще предизвикат покачване от 6,5 м, предупреждават авторите на изследването в сп. "Нейчър".

Подобно драматично повишаване на морското ниво би било пагубно за крайбрежни градове като Мумбай или Маями. То ще отнеме време - стотици, дори хиляди години. Но дали ще има такова мрачно бъдеще, зависи от поведението ни сега - парниковите емисии през следващите десетилетия могат да задействат този неизбежен процес.

Според резултатите от изследването, разпадането на гигантската антарктическа ледена покривка, която съдържа достатъчно вода, за да предизвика 58-метрово покачване на морското ниво, ще се ускорява все повече с всеки градус затопляне на температурата.

Първо ще се разпадне западната част от антерктическия шелф, еродиран от затоплящото се море, което навлиза под леда.

"Дори и загубата на лед да стане през дълъг период, съответстващото ниво на въглероден двуокис може да бъде достигнато в близко бъдеще" - предупреждава Андерс Леверман от Института за изследване на климатичното въздействие в Потсдам.