Според Националната метеорологична служба на САЩ множество удари от мълнии са регистрирани на приблизително 480 км от Северния полюс, което е още един признак за екстремни промени в арктическата среда.

Смята се, че в резултат на екстремното топене на лед в Гренландия 197 милиарда тона вода от ледената покривка са паднали само в Атлантическия океан през юли, което е достатъчно, за да се увеличи нивото на морето с 0,5 мм. , а само за един ден на 1 август Гренландия е загубила 12,5 милиарда тона морски лед.

В същото време в западната част на Гренландия избухна естествен пожар, а сибирските горски пожари предизвикаха сериозно задимяване в атмосферата.

Според съобщение в туитър на NWS, интензивна електрическа дейност (светкавици) са регистрирани на около 85 градуса северна ширина и  126 градуса източна дължина. "Това е един от най-северните удари на мълнии в историята на Аляска", коментират метеоролозите от NWS.

"Не бих казал, че това никога преди не се е случвало, но, разбира се, е необичайно и привлече вниманието ни", споделя метеорологът Райън Мецгер.

Тези удари от мълния са друг знак, че затоплянето поради глобалните климатични промени, причинени от човешките дейности в Арктика, е по-бързо от предвиденото.

През юли най-горещият месец в историята беше регистриран и в Аляска: температурата на въздуха в Анкоридж надвиши 32 градуса по Целзий - по-горещо, отколкото в Маями в същия момент.