Няколко изследователски центрове едновременно поеха инициатива за рязко увеличаване на данъците за производителите на месо, предимно говеждо.

Причините били потенциалната му канцерогенност и заплахата от глобално затопляне. Това вече беше подето в Германия, където ползващите се с все по-голяма популярност зелени предложиха да се стимулира повишаването на цените му. "Означава ли това, че месото ще се превърне в продукт само за богатите?" - пита в свой материал руското интернет издание Взгляд.

За да увеличат изкуствено цената на червеното месо, германски парламентаристи предлагат да се повиши ставката на ДДС от сегашното преференциално ниво от 7% на 19%. Сред спонсорите на инициативата са представители на ултра лявата партия Зелени, но не само те - има и социалдемократи от СДП и, макар и с резерви, християндемократи от партията на Ангела Меркел.

Но именно "еколозите" действат като основен двигател (да, в кавички), които подчертават, че животновъдството отделя около 14,5% от емисиите на парникови газове в света, което е сравнимо с емисиите от автомобили, самолети и други превозни средства.

Наденица без преференции

Офертата се появява в удобно за квазиеколози и зелени "талибани" време. Няколко дни по-рано Междуправителственият комитет по изменението на климата публикува любопитен доклад за връзката между повишаващите се глобални температури и нарастващите пазари на храни. Според неговите автори последните могат да бъдат назначени като пореден дежурен виновник за глобалното затопляне.

В същото време материалът съдържа наистина впечатляващи данни както за природните ресурси, които се използват за производство на храни, така и за количеството храна, което се изхвърля (предимно от потребителските хладилници в развитите страни).

Доклад с подобни тези беше представен от изследователската компания Fitch Solutions. В него се казва, че скоро месото може да попълни списъка на стоките, за които се прилага т. нар. "данък върху греха" - алкохол, тютюн, а отскоро в този списък е и захарта.

Подобно на захарта, според Fitch Solutions, яденето на червено месо е свързано с повишен риск от рак, сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Данъкът върху месото, според компанията, ще намали производството му и в резултат на това - въглеродните емисии.

В същото време са представени данни от изследванията на Оксфордския университет, според които подобни реквизити ще предотвратят шест хиляди смъртни случая годишно и ще намалят разходите за здравеопазване с 850 милиона долара.

Германия, обаче, за такъв експеримент изглежда като доста рискована платформа за опити, имайки предвид спецификата на националната си кухня. Само през първата половина на годината в страната са заклани 29,4 милиона глави свине, крави, овце, кози и коне, а обемът на производството на месо (включително птиче месо) възлиза на 3,9 милиона тона.

"Засега това, разбира се, не може да се нарече "инициатива на властите "- само няколко политици казаха, че би било добре да го направим. От това до закона все още е много далеч." - споделя немски биолог. "-Червеното месо наистина е канцероген, макар и не толкова силен, колкото тютюна. Все пак, намаляването на консумацията на месо наистина може да помогне частично за опазването на природата, тъй като изисква много ресурси. Така че подобни неща се обсъждат от различни ъгли. Все още няма конкретни инициативи и най-вероятно няма да има. Щом на германците бъде съобщено, че наденицата ще поскъпне, високият към момента рейтинг на зелените веднага ще се срине."