Редакционна статия на Times разглежда последните развития в енергийната политика на Обединеното кралство, по-специално действията на правителството за разхлабване на разрешителните за вятърни централи на сушата.

Тя се връща към неотдавнашните опасения, че консервативното правителство планира да оттегли програмата си за нулево потребление. "Това не се случи. [Министър-председателят] Риши Сунак знае, че избирателите са обезпокоени от изменението на климата:... Но почистването на икономиката е скъпо и това, разбираемо, предизвиква безпокойство", се казва в доклада.

Редакционната статия представя решението за отмяна на осемгодишния мораториум"върху вятърните централи на сушата като опит да се премине границата между действията в областта на климата и спестяването на пари, тъй като изграждането на вятърни централи на сушата е много по-евтино от изграждането на офшорни централи.

Заключението е следното: "Великобритания някога беше в авангарда на прехода към зелена енергия, но сега изостава. За да се възстанови темпото, зелените политики трябва да запазят общественото съгласие. За да се случи това, трябва да се сведат до минимум разходите както за хората, така и за държавата."

Междувременно редакторът на BusinessGreen Джеймс Мъри не е толкова оптимистично настроен за сегашното състояние на политиката за климата в Обединеното кралство с материал, озаглавен: "Как противоречивите сигнали за нулево нетно потребление оставиха зеления бизнес объркан и загрижен". Той твърди, че в действителност отмяната на забраната за изграждане на наземни вятърни паркове няма да доведе до изграждането на много повече турбини. Мъри поставя това в по-широка рамка, която означава, че правителството "все още не успява да издърпа много от наличните лостове, които биха могли да ограничат вноса на изкопаеми горива и да повишат вътрешната енергийна сигурност.

Всичко това се дължи на факта, че шепа депутати тори не харесват как изглеждат вятърните турбини и не смятат, че правителствата трябва да насърчават хората да пестят енергия".

Той допълва, че "резултатът е липса на ясни инвестиционни сигнали и постоянно променяща се мозайка от недостатъчно финансирани политики, които затрудняват много повече, отколкото би трябвало, бизнеса да прави дългосрочни инвестиции в зелена инфраструктура, от които Обединеното кралство отчаяно се нуждае".

Междувременно в Daily Mail ветеранът-климатоскептик Рупърт Даруол, който е свързан с климатичната фондация Global Warming Policy Foundation (GWPF), публикува статия, озаглавена: "Риши Сунак е бил принуден да направи катастрофален завой в областта на вятърната енергия на сушата от група бунтовници тори, които са в плен на европейските екозелоти."

Той пише: "Като отстъпи пред бунтовниците по време на вчерашния дебат по енергийния закон, министър-председателят нанесе огромни щети както на селските райони, така и на надеждите на Великобритания да си осигури надеждна и евтина електроенергия. Това е срамна проява на краткосрочна политическа целесъобразност."

В Daily Telegraph има статия от енергийния консултант Катрин Портър, която също е свързана с GWPF. Тя твърди, че в някои части на САЩ в момента има прекъсвания на електрозахранването поради "преждевременно затворени" въглищни, газови и ядрени електроцентрали.