Минус 72 градуса е в момента температурата на руската антарктическа станция Восток в Източна Антарктида.

Същевременно, на Арабския полуостров, в столицата на Кувейт, температурата е плюс 50 градуса.

>>>Снимки от най-екстремалните места на планетата за изтеклото денонощие можете да видите тук>>>

По този начин, амплитудата между най-ниската и най-високата температура на нашата планета, е кръгло 122 градуса.

Напомняме, че в Антарктика в момента е най-дълбока зима и слънцето не се показва над хоризонта в районите около полюса вече близо 3 месеца и още почти толкова няма да се покаже.

Докато за районите около северния тропик, то е в зенита по обед и изпраща огромни количества енергия, които прогряват атмосферата.

Всички подгласници на най-ниските температури на планетата са на Антарктида, както и  в момента всички други най-горещи точки са на Арабския полуостров: в Обединените Арабски  емирства и  Саудитска Арабия, където максимумите отстъпват на кувейтския само с по  няколко десети от градуса.

Ако помните, през април и май, най-горещите точки, със сравними с тези в статията температури, се намираха в Индия, Пакистан и Сахел (субекваториалната и южна тропична част на Африка между Екватора и Сахара).

В момента в тези области вече се е преместила екваториалната циркулационна конвективна клетка и там се леят библейски дъждове: казано иначе, започна мусонният дъждовен сезон. Температурите се понижиха достатъчно, за да излязат тези места от съревнованието за най-гореща точка на планетата. Оттук, до края на август неизменно първенците ще бъдат в Арабия, Сахара и Калифорния(с включвания и на средноазиатските пустини от време на време).

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>