Характерно за този тип облаци е че базата им като че ли е окачена с гроздове. За образуването на тази форма допринасят низходящите течения, намиращи се вътре в облака, които се срещат с възходящите течения, намиращи се под базата на облака.

В галерията можете да видите, както архивни снимки, така и снимки на маматуси, публикувани през последните дни в Туитър от потребители в Италия, Хърватско, Словения.

>>>Виж галерията>>>>

Съвпадението на тези региони, със забелязани маматуси и областите, в които паднаха градушки, не е случайно: и двете явления са свързани със силна атмосферна нестабилност.

 

Обяснението е просто: повишаването на температурата на единица обем въздух, влагата, която този обем е способен да носи, нараства със седем процента. Казано по друг начин, ако  въздухът е по-топъл с по-малко от 10 градуса, количеството влага в него може да бъде два пъти по-голяма.

Именно поради тази причина, валежите през лятото са кратно по-големи в общия случай (не говорим за изключенията, свързани с наличие на планини и топли океани, засрещащи студен арктичен въздух), отколкото зимните.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>