Около 17 процента от общата маса на морските животни (риби, безгръбначни и бозайници) могат да изчезнат до 2100-ата г., ако емисиите въглероден диоксид запазят сегашното си ниво, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.

То взема предвид единствено въздействието на климата, без да обръща внимание на други фактори, като свръхриболова и замърсяването. Учените предупреждават, че намаляването на морските животни ще има значим ефект не само върху биоразнообразието, но и върху хранителната сигурност.

В рамките на инициативата Fish-MIP (Fisheries and marine ecosystem model intercomparison project) 35 специалисти от целия свят анализираха моделите си, за да стигнат до тези заключения за ефекта от климатичните промени върху морските обитатели.

Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, общата маса на морските животни ще намалее със 17 процента до 2100-ата г. в сравнение със средните показатели за периода 1990 - 1999 г. В случай че светът съумее да вземе мерки, за да може повишаването на температурите да е под 2 градуса Целзий, въпросното намаляване може да се ограничи до 5 процента.

Каквито и да са свързаните с парниковите емисии сценарии, глобалната маса на морските животни ще намалее в резултата на повишаването на температурите и намаляването на производството на биомаса, отбелязват авторите на изследването.

Казано с други думи, при всяко повишаване на температурата с 1 градус Целзий световният океан ще губи 5 процента от животинската си биомаса.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".