Неуспехът на човечеството да предотврати кризата на затоплящия се климат понякога се оформя като голям технологичен проблем: в продължение на векове страните разчитат на изкопаеми горива, за да индустриализират икономиките си и да генерират богатство и едва през последните години алтернативните начини за захранване на обществото, подобно на слънчевата и вятърната енергия, станаха жизнеспособни, пише Ню Йорк Таймс.

Но що се отнася до електричеството, поне тази история не е вярна, продължава материалът. Днес САЩ получават 60 % от електроенергията си от изкопаеми горива и само 20 % от възобновяеми източници. Останалите 20 процента идват от ядрената енергия, технология, която съществува от 50 -те години на миналия век, не произвежда въглероден диоксид и е убила много по -малко хора от изкопаемите горива.

Декарбонизирането на електрическата мрежа със сигурност не е единственото предизвикателство, свързано с изменението на климата, но е централното. А администрацията на Байдън заяви, че САЩ трябва да се справят с това до 2035 г. Трябва ли ядрената енергия да играе по -голяма роля в прехода? 

Поддръжниците често посочват, че ядрената енергия е отговорна за най -бързите усилия за декарбонизация в историята. През 70 -те години на миналия век Франция предприе мащабно, централно планирано разширяване на ядрената си енергия, за да прекъсне зависимостта си от чуждестранния петрол.

През следващото десетилетие тя успя да разшири икономиката си, въпреки че намали емисиите си със скорост, която никоя друга страна не е постигнала оттогава. Днес Франция черпи 70 процента от електроенергията си от ядрената енергия.

Защо САЩ не трябва да последват примера му? "Бързото увеличаване на ядрената енергия би намалило емисиите от електроенергийния сектор, както става ясно от френския пример", пише Робинсън Майер от Атлантическия океан през 2019 г. "Дори и днес въглеродната плътност на Франция - нейните въглеродни емисии на глава от населението - се нарежда доста под тази на Германия, Обединеното кралство и САЩ. "

Докато възобновяемата енергия постигна огромен напредък през последните години, ядрената енергия все още има различни предимства. Слънчевите и вятърните паркове например заемат много повече място от атомните централи и те осигуряват енергия само когато времето позволява. Отчасти поради тази причина няколко скорошни проучвания установиха, че комуналните услуги могат да постигнат 80 % нулева въглеродна електроенергия до 2030 г., използвайки днешната технология за възобновяема енергия, но почистването на последните 20 % ще се окаже по-трудно.

Има няколко предложени начина за решаване на проблема със съхранението на енергията от възобновяеми енергийни източници - включително огромни батерии и водородно гориво - но тези технологии все още не се справят със задачата.

От гледна точка на общественото здраве, ядрената енергия също е много по -безопасна от изкопаемите горива, твърдят Джошуа С. Голдщайн, Стафан А. Квист и Стивън Пинкър в The Times през 2019 г.

Според едно проучване, публикувано онази година, замърсяването на въздуха от изкопаеми горива уби зашеметяващите 8,7 милиона души през 2018 г. За разлика от това, Голдщайн, Квист и Пинкер отбелязват, че за 60 години ядрена енергия само три аварии са предизвикали обществена тревога, а само една - Чернобил - директно е причинила смъртни случаи.

 

А ядрените отпадъци, които могат да останат радиоактивни десетки хиляди години? В сравнение с изменението на климата е много по -лесно да се реши екологичният проблем, пишат те. Повече от 90 процента отработено гориво може да се рециклира, а това, което не може, може да бъде погребано в хранилища дълбоко под земята, както се прави във Финландия.

През 1987 г. Конгресът разреши плановете за изграждане на национално хранилище за ядрени отпадъци в Невада, но местната, щатската и федералната опозиция осуетиха проекта от десетилетия. В резултат на това, атомните централи на Америка държат отпадъците си на място в стоманени и бетонни бъчви, които не са били предназначени за постоянно съхранение.

Защо ядрената енергия не е сребърен куршум

Ядрената енергия може да е по -безопасна, отколкото вярва обществеността, но вярванията на обществото имат голямо значение в демокрацията. Слънчевата и вятърната енергия са изключително популярни сред американците, но ядрената енергия се гледа неблагоприятно, като повече хора се противопоставят на нейното разширяване, отколкото да я подкрепят.

Част от това противопоставяне със сигурност се дължи на факта, че когато атомната енергия се провали, тя може да се провали грандиозно: катастрофата във Фукушима през 2011 г. в Япония не уби никого директно, но доведе до разселване на 164 000 души, хиляди смъртни случаи, свързани с евакуацията и десетилетие операция по почистване, която ще струва приблизително 200 милиарда долара. След като общественото доверие в ядрената енергетика се срина, Япония затвори почти всички свои ядрени централи, което доведе до увеличаване на емисиите.

Възобновяемите източници не представляват съпоставим риск за безопасността и поради това се считат за много по -малко уязвими.

Друго голямо препятствие за ядрената енергия е нейната цена: Атомните централи струват милиарди долари за изграждането им, което ги прави един от най -скъпите източници на електроенергия. За разлика от това, слънчевите панели сега генерират най -евтиното електричество в историята - толкова евтино, че нови слънчеви проекти, включително разходите за строителство, вече могат да се конкурират със съществуващите ядрени централи.

"Това, което е забележително за тези тенденции," според доклад за ядрената индустрия, открит миналата година, "е, че разходите за възобновяеми източници на енергия продължават да намаляват поради постепенните подобрения в производството и инсталациите, докато при ядрената индустрия, въпреки повече от половин век индустриален опит, разходите се увеличават. "

Това отчасти обяснява защо зависимостта на Франция от ядрената енергия остава толкова далечна. "Нито една държава не е успяла да развие безопасна, успешна, икономически конкурентна ядрена енергетика в пазарна среда", каза миналата година Наоми Орескес, историк от Харвард. "Това ни казва, че е малко вероятно ядрената енергия да бъде успешна в пазарни икономики. Може да работи в Китай, но е малко вероятно да работи на повечето други места. "

Привържениците на ядрената енергия казват, че икономическите й проблеми могат да бъдат решени. Поставянето на цена на замърсяването с въглерод, така че изкопаемите горива да отразяват истинските им разходи за околната среда, например, би могло да помогне да се направи ядрената енергия конкурентоспособна с природния газ, както и напредъкът в проектирането на реактори. Миналата година Министерството на енергетиката обяви, че ще финансира разработването на два такива дизайна, включително един, подкрепен от Бил Гейтс.

Може би най -важното е, че изграждането на атомни електроцентрали отнема много повече време от проектите за възобновяема енергия. След аварията на остров Три Майл през 1979 г. времето за изграждане на повечето реактори в САЩ надхвърли 10 години, отбелязва Алисън Макфарлейн във "Външни работи". Ако САЩ се надяват да изпълнят своите цели за намаляване на емисиите, те не могат да си позволят да чакат толкова дълго.

"Нуждаем се от силна правителствена подкрепа за енергийните технологии, които не излъчват въглерод, които са готови да бъдат внедрени днес, а не след 10 или 20 години", пише тя. "Изтича ни времето."

Всеобхватното възраждане на ядрената енергия в САЩ изглежда малко вероятно в момента: пет от ядрените реактори в Америка са планирани за пенсиониране тази година, което ще постави рекорд, а само два нови се строят. И двете са с години зад графика и милиарди долари над бюджета.

Но много експерти по климата, които не са особено оптимистични за бъдещето на ядрената енергия, казват, че Съединените щати все още трябва да полагат усилия, за да поддържат съществуващите си запаси от ядрени централи.

Защо? Както каза Лия Стоукс, експерт по политика в областта на климата в Калифорнийския университет, Санта Барбара, пред колегата си Езра Клайн през февруари, в страни, където ядрената енергетика е прекратена - като Япония, Белгия и Германия - изкопаемите горива са склонни да натрупват "точки" и да повишават дела си.

"Това е ужасен, ужасен резултат", каза Стоукс