Ролята на Китай на приключилата среща по климата COP26 продължава да привлича медийното внимание.

Почти противоположни гледни точки се наблюдават в китайските държавни медии и вмеждународни медии.

Блумбърг пише: "Има причина Индия и Китай да защитят бъдещето на въглищата на срещата на върха по въпросите на климата в Глазгоу: нито една нация не е добавила повече мощности на електроцентрали, работещи с въглища през последното десетилетие, от тези две. В материала на медията се добавя, че двете нации "в момента добиват общо 14 милиона тона на ден от най-мръсното изкопаемо гориво".

Китай "имал сравнително слабо присъствие" на COP26, но "показал значителната си тежест, когато окончателното споразумение беше сключено".

Уебсайтът добавя: "Заедно с Индия, Китай също се аргументира за отслабването на ограниченията за въглищата - през 2020 г. Китай консумира повече от 50% от световните въглища.

Редакторът по околната среда на Daily Telegraph, Ема Гатен, пише: "Историческата сделка за климата, подсигурена на COP26, беше поставена в "реална опасност" от сделката в последния момент между Индия и Китай за възражение срещу призивите за постепенно премахване на субсидиите за енергия от въглища и изкопаеми горива.

материал в Дъ Хил казва, че "застъпниците за правата на човека са загрижени, че китайското правителство ще успее да създаде компромис между целите за климата и човешките права".

Отново според Блумбърг "Китай настоява за двойно по-бавно излизане от въглищата след COP26", Китай "настоява, че преходът от най-мръсното изкопаемо гориво трябва да бъде постепенен", според медията.

Уошингтън поуст добавя, че производството на въглища в Китай се е повишило до най-високото си ниво от години, а в същото време, когато столицата на Индия се готви за  локдаун, поради замърсяване на въздуха. "Подтикван от високите цени на природния газ, Пекин изглежда се готви да гори по-мръсни, по-евтини въглища, за да облекчи икономическите проблеми на своите граждани с настъпването на студеното време",

Гардиън добавя, че Китай призовава развиващите се страни да поемат водеща роля в намаляването на енергодобива от въглища, предупреждавайки, че развиващите се страни не могат да преминат към зелена енергия без подкрепа.

А базираният в Хонконг Саут Чайна Морнинг Поуст, чиято редакционна позиция е по-либерална от тази на континенталните китайски медии, съобщава, че "намесата на Индия и Китай в последната минута" е била "критикувана от представители на много островни държави, които са най-много изложени на риск от повишаване на морското равнище".

Междувременно Ройтерс казва, че в понеделник Китай  е отхвърлил критиките на Обединеното кралство, заявявайки, че вече е положил "огромни усилия" да намали потреблението на въглища.

За сравнение, държавните медии на Китай хвалят представянето на страната в преговорите за климата.

Синхуа - държавната информационна агенция, твърди, че срещата на върха в Глазгоу актуализира  правилата на Парижкото споразумение, "откривайки нова глава за прилагането на Парижкото споразумение в световен мащаб".

Агенцията отбелязва, че Китай "играе важна и положителна роля" в глобалното справяне с изменението на климата и "допринесе със силата си за успеха на тази конференция". Тя добавя, че все още има "недостатъци" след срещата, поради "недостатъчен отговор" от развитите страни към развиващите се страни "по въпроси, включително осигуряване на адаптация, финансиране и технологична подкрепа".

Друг доклад на Синхуа цитира Джао Инмин. Джао хвали екипа си за провеждането на "положителна комуникация и консултации с различни страни с конструктивно отношение",

На друго място в китайските държавни медии Глобал Таймс - държавен таблоид, съобщава, че "Индия поиска промяна на формулировката в последния момент, за да отрази интереса на развиващите се страни, както и съжалението и недоволството от неизпълнените обещания от богатите страни".

Той също така цитира Джао, който призовава всички страни да се "фокусират върху прагматични действия", за да не допуснат споразумението от Глазгоу да се превърне в празни обещания.

Във втора статия Global Times твърди, че на COP26 "е постигнат известен окуражаващ напредък, тъй като най-накрая било постигнато споразумение по член 6 от Парижкото споразумение". "Преговарящите също се съгласиха постепенно да премахнат въглищата...Това е първото изрично споменаване на изкопаеми горива в споразумение на COP".

Изданието има трета публикация за COP26, озаглавена: "COP26 сключва сделка за засилване на обещанията за емисиите, поддържа надеждата, че можем да ограничим затоплянето на 1,5 C."

CCTV - държавната телевизия - пуска коментари от Джао Лиджиан, говорител на китайското външно министерство. Джао казва, че "китайската делегация със своята китайска мъдрост и китайско решение ефективно защити принципа на общата, но диференцирана отговорност и общия интерес на развиващите се страни и изигра конструктивна роля за формирането на успешния резултат от конференцията".