Руският Владимир Путин няма да присъства на срещата на високо равнище по климата, съобщи БиБиСи.

Кремъл обяви вчера, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха COP26 по климата в Глазгоу, съобщава BBC News.

Не е посочена причина решението да не присъства, обяснява изданието, но говорител на Кремъл заяви, че изменението на климата е един от "най -важните приоритети" на Русия.

Кореспондентът на BBC News за околната среда Мат Макграт отбелязва, в същата статия, че решението "несъмнено ще бъде разочарование за Обединеното кралство, което се надяваше, че Путин ще бъде отворен за напредъкa по редица въпроси, включително обезлесяването".

New York Times отбелязва, че Путин вече е споделил на енергийна конференция в Москва миналата седмица, че не е склонен да присъства на COP26 поради риска от разпространение на коронавирус.

Ройтерс съобщава, че Путин ще участва дистанционно, като говорител на организаторите каза, че "трябва да се работи в какъв формат, че да  бъде възможно (за Путин) да говори чрез видеоконференция". 

Ройтерс и Дейли Телеграф предават отговора от Даунинг стрийт на решението на Путин. Говорител на правителството там е заявил: "Премиерът каза, че  силно ще насърчим лидерите да присъстват, тъй като това е много критичен момент по отношение на борбата с изменението на климата ... Премиерът очаква с нетърпение да се срещне с всички лидери, които са потвърдили присъствието си, които според мен са над 120 досега. Очевидно очакваме всички държави да бъдат представени на висше ниво, като се има предвид, че искаме смислени обещания за справяне с този проблем."

Той добавя: "не можа да каже кой ще представлява Русия в отсъствието на Путин",  Говорейки пред парламентарна комисия,

Алок Шарма, назначен за президент на COP26, каза "искаме абсолютно всеки един световен лидер да присъства, но отделните световни лидери ще имат индивидуални ограничения", съобщава Ройтерс.Според ръководителя на конференцията  "По-добре е да се присъства лично, но в случая на Русия те ще изпратят делегация. "