Насекоми вредители настъпват в по-студените региони на света заради глобалното затопляне, съобщи Фондация Томпсън Ройтерс, като се позовава на проучване на ООН.

В съобщението, цитирано от БТА, се казва, че вредителите, от падащите червеи до пустинните скакалци, застрашават реколтите в топлите страни, а покачването на температурите в световен мащаб благоприятства разпространението им и в други райони, предупреждават от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това крие сериозни рискове за фермерите и създава условия за увеличаване на глада по света.

Вредители вече са унищожили до 40 процента от реколтата в световен мащаб, сочат данни на организацията. Миграцията им в нови райони ще доведе до още по-големи поражения и загуба на продоволствени стоки.

"Вредители като падащия армейски червей (храни се с царевица, сорго, просо) и плодови мухи от семейство Trypetidae (нанасят щети на плодовете и на други култури), вече са разпространяват в нови райони заради затоплянето на климата", се казва в съобщението на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

За други като пустинния скакалец (нанасящият най-много вреди мигриращ вредител) се очаква да променят миграционния си маршрут и географско разпространение в резултат на климатичните промени.

Сериозен е рискът от разпространение на вредители по

селскостопанските и горските екосистеми в по-хладните арктически райони, както и в тези с умерен и субтропичен климат. Дори и само една необичайно топла зима може да е достатъчно условие за установяването на насекоми вредители на дадено място, предупреждават експертите.

Болестите по растенията струват на световната икономика всяка година по повече от 220 милиарда долара, а щетите от вредители са за поне 70 милиарда долара.