Американски учени установиха, че бактериите от вида Pseudomonas aeruginosa в близките години ще започнат бързо да разлагат почвените запаси с органични мвещества в резултат на дестабилизацията на глината, предава ТАСС, цитиран от БТА.

Агенцията цитира научна публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс". Освободеният въглерод допълнително ще ускори темповете на глобалното затопляне..

"Успяхме да разкрием механизма, при който въглеродът,блокиран в запасите глина в почвата, може да я напусне и да влияе на състоянието на климата на Земята. В миналото климатолозите считаха, че глината съхранява в себе си органичните елементи в продължение на много хиляди години.

Ние установихме, че някои ферменти на микробите мога да освобождават тези въглехидрати", заяви доцентът от университета в Минесота Джуди Йънг.

 

Йънг и нейните колеги разкриха причината за ускоряване разлагането на органичните вещество, наблюдавайки взаимодействието на почвените микроби в различните компоненти на почвата.

След тях фигурирали и частиците глина, които в миналото се считаха на "неядливи" за повечето представители на микрофлората на почвата.

Оказва се обаче, че представителите на вида Pseudomonas aeruginosa, при повишаване на глобалните температури, започват да извличат хранителни вещества от глината.

По този начин те освобождават от нея въглерода, които впоследствие може да доведе до още по-голямо затопляне на климата