Реките са артериите на Земята и хората ги запушват не само с боклук и отпадъци.

Както в случая с артериите, запушването на реките може да доведе до проблеми със здравето на планетата. Според ново изследване, публикувано в Nature, само малко повече от една трета от най-дългите реки на планетата остават свободни от човешка намеса.

Реките носят всички видове хранителни вещества, включително прясна вода, риба, хранителни вещества и пясък. Но хората строят язовири, за да регулират тези потоци вода и да генерират електроенергия, заселват се върху някога необитаемите брегове.

>>>Виж галерия от снимки на "уловени" реки>>>>

Пътното строителство и урбанизацията допълнително нарушават естествения отток на реките. Това до голяма степен е причинило щети на водните тела и екосистемите, а понякога и на хората, които живеят до тях.

В опит да се разбере какво се случва с реките, международен екип от учени за пръв път си постави задачата да определи как изглежда "свободно течаща" река. Тяхното определение за свободна река е съвсем просто: това са всички водни пътища, които остават свързани по такъв начин, че позволяват на екосистемите да функционират както обикновено. Изследователите са изчислили колко такива реки са останали, използвайки данни за язовири и речни модели.

След това те са анализирали 7.6 милиона речни мили (разстояние колкото 15 полета до Луната и обратно). Резултатите показват, че повечето от късите и средните реки са все още предимно свободни, въпреки че учените предупреждават, че показателите вероятно не вземат предвид язовирите върху тях.

Резултатите от големите реки са по-впечатляващи.

Шестдесет и три процента от много дългите реки (около 1000 километра или повече по дължина) вече нямат свободен поток, те са блокирани от 2,8 милиона язовири по света. От 37% от мега-реките, които остават свободни, повечето са в Арктика, Амазонка, Конго, все в области, които са труднодостъпни и рядко населени.

Загубата на много от големите реки, протичащи в естествения си ход, оказва огромно въздействие върху областите надолу по течението, а не само върху биологичното разнообразие. Например Луизиана губи земя и екосистеми, отчасти защото реката Мисисипи, която някога е била свободна, сега е под контрола на огромна мрежа от язовири. Намалява се движението на рибите в басейна на река Меконг в Югоизточна Азия, което може да влоши продоволствената сигурност.

"В Камбоджа по-голямата част от протеините идват от рибни продукти", казват учените. "Загубата на риболова, заради язовирите, може да има преки и отрицателни последици за десетки милиони хора."

Изследването се счита за отправна точка за бъдещи анализи и вземане на решения за това как да се строят язовири, дали си струва да се строят язовири и хидроелектрически съоръжения и как да се съборят съществуващите (ако е възможно изобщо), за да може реката да тече свободно.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>