Данните от обсерваторията Мауна Лоа на Хавайските острови показаха, че в петък нивата на въглероден диоксид в атмосферата надхвърлят 415 части на милион. 

Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) са по-високи от  нивата през последните 800 000 години, според Института по океанография Scripps в Калифорнийския университет в Сан Диего, а концентрациите не са били толкова високи в продължение на милиони години - поне от края на Миоцена преди повече от 7 милиона години.

"За първи път в историята на човечеството, CO2 в атмосферата на планетата има стойност над 415 части на милион", пише метеорологът Ерик Холтаус в Twitter. - Не само в историята, не само след разпространяването на земеделието преди 10 000 години, а от времето преди появата на съвременните хора преди милиони години. "

800 000 години преди индустриалната революция, нивата на CO2 не надвишават 300 ppm. Homo sapiens еволюира преди около 300 000 години, а някои от техните предшественици преди около 2 милиона години. За цялото това време концентрацията никога не е надвишавала тези нива.

CO2 е парников газ, който, според учените, е най-отговорен за глобалното изменение на климата. Когато се изгарят изкопаеми горива, като въглища, нефт и газ, те отделят CO2 и други парникови газове.

 Увеличаването на температурата не може да се обясни с природни фактори, смятат учените. През последните 20 години температурата в света се е повишила с около две трети от градуса по Фаренхайт, според Националната агенция по океаните и атмосферата.

Използвайки компютърни симулации, заедно с палеоклиматични данни, проучване по-рано тази година стигна до извода, че въглеродният диоксид е достигнал нива в нашата атмосфера, които не са били наблюдавани в продължение на най-малко  3 милиона години, по най-консервативни преценки.

С голяма вероятност, подобна концентрация е била налице за последен път по време на Миоцена, преди повече от 7-8 милиона години, а за последно по-високи са били нивата преди около 15 милиона години, по време на последния т нар. "Миоценов" климатичен оптимум.

Тогава Гренландия е била без лед, а Антарктида е имала много по-малко от сегашното ледено покритие - главно във вътрешността на континенталната си, източна част, докато по крайбрежията е имало зеленина и дори гори на 200-300 километра от Южния полюс.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>