Корсика е остров в Средиземно море и там снегът по принцип е рядко  явление. Такъв в средата на май е нещо съвсем изключително. На видеото с кадри от острова на Наполеон ("Корсиканеца'), заснето вчера, се вижда дебела снежна покривка и снеговалеж в планинската част на острова.

Може да се приеме, че за планините това е обичайно или поне обяснимо, но мокър сняг на само 400 метра надморска височина (това е по-ниско от надморската височина на София) по това време на годината в средиземноморските страни е съвсем рядко явление. Това се случи на 14 май в някои северни части на Италия.

Силното майско слънце и околните топли средиземноморски акватории бързо ще затоплят въздуха и в следващите дни, оставайки облачно и неустойчиво, преваляванията в региона ще бъдат предимно от дъжд.

Необичайното време в Централното Средиземноморие и отчасти на Балканите, се дължи на продължителен и повтарящ се пренос на хладни и влажни екс-арктични въздушни маси от север и северозапад.

Образувалата се обширна многоцентрова циклонална област властва над региона почти непрекъснато, вече близо месец  и половина и това не е всичко: с кратки паузи и, макар на повишен температурен фон, тази барична обстановка в основни линии ще се запази поне за още седмица-две.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>

Същевременно, на въпросите "къде е глобалното затопляне" най-добре могат да отговорят в Русия и Сибир, където през целия април, обратно на положението в Средиземноморието, се радват на наднормени и рекордно наднормени и сухи условия, с температури в някои дни, по-високи от обичайните с над 30-32 градуса!

Следете прогнозите и анализите ни в следващите дни и дръжте чадърите си подръка: ще се позатопли, но краткотрайните валежи засега ще продължат.