Освен у нас, гореща вълна атакува и руската столица през тази седмица.

В свой материал БНР съобщава, че руските централни европейски части, вкл. столицата Москва е засегната от гореща вълна, като температурите достигнаха 120-годишен рекорд.

>>>>Виж снимки от руската столица>>>>

В понеделник температурата в руската столица достигна 34,7 градуса по Целзий, съобщи и "Росхидромет". Това съответства на рекорда от юни през 1901 г.

Метеорологичната служба, която води статистика от 1881 г., прогнозира температури над 35 градуса по Целзий в четвъртък и петък.

"Увеличението на температурите, регистрирано в Москва за тези дни, е безпрецедентно от 120 години", каза метеороложката от "Росхидромет" Марина Макарова пред "Франс прес".

"Това е заради глобалните климатични промени", коментират от службата.

Най-високата регистрирана в историята температура в Москва - над 38 градуса по Целзий - е от юли 2010 г., когато голяма част от Западна Русия е била засегната от масивна гореща вълна и огромни пожари.

Вторият по големина руски град Санкт Петербург, на около 600 километра северозападно от Москва, също "ври" този месец, като температурите са достигнали 34 градуса по Целзий, най-високите от 1998 г. насам.

Горещите вълни стават по-вероятни поради изменението на климата, казват учените. Тъй като глобалните температури се повишават с течение на времето, се прогнозира, че топлинните вълни ще стават все по-чести и интензивни, а въздействието им по-широко.

През последните няколко години Русия постави многобройни рекорди по високи температури и през юни миналата година регистрира температури от 38 градуса по Целзий в град Верхоянск - най-високата температура, регистрирана над арктическия кръг от началото на измерванията.

Повишаването на температурите допринесе за опустошителни наводнения и горски пожари, които засегнаха Сибир с нарастваща редовност през последните години. Те също така допринасят за топенето на руската трайно замръзнала земя, която обхваща около две трети от голямата територия на страната.

Но кризата има и положителен момент за Русия, тъй като поради исторически спад в лятната ледена покривка на руския арктически морски маршрут, наречен Северния морски път, тя ще може да се възползва от по-дълги периоди на ползване на трасето.