Жълт код за високи температури е обявен за днес в 20 области. Дневните температури там ще бъдат между 34 и 37 градуса. Само в 8 области е обявен зелен код, но и там температурите ще бъдат високи - това са областите София област, София град, Перник, Силистра, Добрич, Варна, Бургас и Смолян.

Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, в Източна България до умерен.

Високите температури и сухото време за пореден ден ще създадат условия за възникване на бързоразрастващи се и трудни за овладяване пожари.

В София област, София град и Пернишка област температури ще бъдат около 32 градуса, по Черноморието - между 25 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 2-3 бала.

В Сандански и Русе се очаква термометрите да достигнат 37 градуса.

Подходящо е времето за туризъм в планините - слънчево и топло, със слаб до умерен вятър и максимални температури в планинските ни курорти от 22° на Алеко до 29-30° в Банско и Добринище.

И в неделя, и в понеделтик ще бъде слънчево и горещо на повечето места.

Температурите ще бъдат от 32 до 36 градуса, само по Черноморието ще бъде по-хладно - около 28-29 градуса, за София в неделния ден термометрите ще показват отново около 32 градуса.

Във вторник и сряда, в западните райони от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, там и температурите ще са с 3-4 градуса по-ниски. В останалата, по-голяма част от страната, ще се задържи слънчево и горещо.

Синоптиците прогнозират истинско лято и през септември - ще има максимални температури до 35 градуса. Времето ще е по-топло от обичайното за септември, дори и когато температурите се понижат, пак ще са над нормата за това време на годината.