Нова Зеландия предлага данък върху замърсяващите газове, отделяни от 36 милиона крави и овце в страната, съобщава msn.

Обявената във вторник политика ще бъде първата в света, която налага данък върху кравешките оригвания и метеоризъм, както и върху овчата урина.

Този ход беше незабавно осъден от влиятелния селскостопански сектор на Нова Зеландия.

Фермерите предупредиха, че това може да навреди на производството на храни в страната, а Федерацията на фермерите, основната лобистка група в отрасъла, заяви, че планът ще "изтръгне червата от малките градове в Нова Зеландия" и ще замени фермите с дървета.

Андрю Хогард, председател на групата, заяви, че повече от две години фермерите са се опитвали да работят с правителството по план за намаляване на емисиите, който "да позволи на фермерите да продължат да се занимават със земеделие".

Според него предложеният данък ще доведе до това, че фермерите ще продават стопанствата си "толкова бързо, че дори няма да чуете кучетата, които лаят на задната седалка на пикапа, докато си тръгват".

Политиците от опозицията твърдяха, че планът ще увеличи емисиите в световен мащаб, тъй като ще прехвърли селското стопанство в други страни, които са по-малко ефективни в производството на храни.

Но министър-председателят Джасинда Ардерн заяви, че данъкът ще подкрепи селскостопанския сектор на Нова Зеландия, тъй като всички средства ще бъдат използвани за нови технологии, изследвания в отрасъла и стимулиращи плащания за земеделските стопани.

Новозеландските фермери трябва първи в света да намалят емисиите от селското стопанство, като по този начин най-големият ни експортен пазар ще придобие конкурентно предимство, което ще накара света да бъде все по-придирчив към произхода на храната си, смята новозеландският премиер.

Селското стопанство на Нова Зеландия е жизненоважно за нейната икономика, но на него се падат около половината от емисиите на парникови газове в страната.

Тихоокеанската островна държава е дом на едва 5 милиона души, но има около 10 милиона говеда за месо и мляко и 26 милиона овце.

Правителственият план "Чиста нула" включва ангажимент за намаляване на емисиите на метан от селскостопанските животни с 10 % до 2030 г. и с 47 % до 2050 г.