Климатологът Клаудия Шейнбаум ще стане първата жена президент на Мексико

Клаудия Шейнбаум, бивш учен в областта на климата и ръководител на правителството на Мексико сити, е избрана за първата жена президент на Мексико, съобщава Axios.

Член на лявата управляваща партия "Морена", тя предложи политики, сходни с тези на нейния ментор, отиващия си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, обяснява новинарският сайт.

Според "Файненшъл таймс" Шейнбаум печели с "разгромна" победа, побеждавайки най-близкия си съперник от дясноцентристката опозиционна коалиция с повече от 30 процентни пункта.

Според "Ню Йорк Таймс" Шейнбаум има "богат" опит. Вестникът отбелязва, че тя има докторска степен по енергийно инженерство и е била автор на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) през 2007 г., когато тя получи Нобелова награда за мир.

В профила на новия президент за мексиканския вестник El Universal се обяснява как Шейнбаум, която е съавтор на главата за индустрията във въпросния доклад на IPCC, "е получила международно признание за работата си в областта на физиката и енергетиката". Le Monde описва Шейнбаум като "учен по въпросите на климата със социална съвест".

Според мексиканския вестник Excélsior световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, са поздравили Шейнбаум за победата. В него се казва, че френският президент Емануел Макрон ѝ е казал, че двете им страни ще продължат да работят заедно за борба с изменението на климата.

Междувременно Climate Home News интервюира мексикански учени в областта на климата и политически анализатори, които се питат "дали тя ще изпълни зелените си обещания". Някои от тях отбелязват липсата на мащабни политики в областта на климата, докато е била кмет на Мексико сити, докато други посочват дългогодишния ѝ съюз с отиващия си президент Лопес Обрадор, който "демонтира политиките и институциите в областта на климата и насърчава енергийния суверенитет чрез местно производство на изкопаеми горива".

В статията се отбелязва, че Шейнбаум предпочита енергиен преход, задвижван от публични инвестиции във възобновяеми енергийни източници и усилията на държавни компании като петролната компания Pemex, а не от частни инвестиции.

Според друга статия на "Ню Йорк Таймс", ако Шейнбаум запази политиката на предшественика си за ограничаване на частните инвестиции във възобновяеми енергийни източници, това "може значително да забави прехода на страната към чиста енергия". Вестникът също така отбелязва, че тя ще бъде изправена пред много предизвикателства в енергийния сектор: "Федералните бюджети са ограничени.

Потребностите от енергия се увеличават. Националната петролна компания на Мексико е силно задлъжняла." Ройтерс разглежда подобни теми в репортажа си, като отбелязва, че сега Шейнбаум трябва да балансира между напредъка на "държавно-ориентираните икономически политики на Лопес Обрадор, особено по отношение на природните ресурси като петрол и минерали", и "напредъка по въпроси, считани за негови слаби страни като околната среда и престъпността".