Британският министър-председател Борис Джонсън е заявил пред шефове на ядрената индустрия, че иска до 2050 г. Обединеното кралство да получава 25% от електроенергията си от ядрени мощности, съобщава "Гардиън".

Изданието продължава: "Джонсън се срещна в понеделник с ръководители на най-големите ядрени предприятия и технологични компании, включително британската Rolls-Royce, френската EDF и американските Westinghouse и Bechtel, за да обсъдят начини за подпомагане на ускоряването на разработването на нови ядрени електроцентрали...

На срещата присъстваха и редица големи пенсионни компании и застрахователи."

В документа се отбелязва, че понастоящем Обединеното кралство произвежда 16 % от електроенергията си от атомни електроцентрали.

Financial Times добавя: "Като част от плана министърът на бизнеса Квази Куаренг настоява за създаването на нова организация за доставка, която да сложи край на повече от десетилетие застой в усилията за изграждане на флот от атомни електроцентрали.

Според запознати с положението Даунинг стрийт и Министерството на финансите все още не са одобрили официално предложението."