Дупка с форма на огромен каньон, превишаващ неколкократно размерите на Земята, се отвори в "атмосферата" на Слънцето (слънчевата корона)

Тя е обърната към Земята и изхвърля слънчев вятър в нашата посока. Очаквано време на пристигане на потока е днес и утре. Когато газообразният материал влезе в контакт с магнитното поле на нашата планета, могат да се появят геомагнитни бури от клас G1 и северни сияния. Слънчевият вятър се състои от заредени частици, летящи с голяма скорост в междупланетното пространство.

>>>Вижте галерията от снимки и илюстрации>>>

Коронарната дупка е област в слънчевата атмосфера, където силовите линии на магнитното поле се отварят, позволявайки на слънчевия вятър да отлети в пространството. На ултравиолетовите изображения изглежда тъмно, защото в тази област температурата и плътността на плазмата намаляват.

Снимка: NASA

Тази коронарна дупка не е нова. Тя се появи през 2018 г. и се върти със Слънцето, удряйки периодично Земята със слънчевия си вятър средно веднъж месечно. Последният път, когато вятърът й взаимодействаше с нашата планета, на 23 януари тя предизвика ярко розови сияния в полярните области на север.

Подобни събития се случват редовно, но някои от тях са с такава сила, че биха могли да предизвикат сериозни проблеми в комуникациите, енергетиката и дори инфраструктурата на модерните общества.

Място за паника не трябва да има, просто трябва да бъдем наясно, че подобни събития, с определена повторяемост, макар не толкова често, са се случвали и ще се случват на планетата ни.

Например, на 28 август, 1859 година се случва така нареченото "Събитие на Карингтън" -  огромно изхвърляне на слънчева коронална маса, която удря земната магнитосфера и предизвиква най-мощната геомагнитная буря в познатата ни история.

По време супербурята тогава Земята буквално се наелектризира - в много страни спират телеграфните съобщения, има токови удари, телеграфните стълбове хвърлят искри. Някои телеграфни оператори продължават да изпращат и получават съобщения до минута и половина, въпреки че са изключени от електрическата мрежа.

Полярни сияния се наблюдават по целия свят, дори над Карибите. Ако  това събитие се повтори (а теоретично е напълно възможно и по-силно такова, при подходящо разположение на дупката спрямо земната орбита и достатъчно мощен поток заредени частици!) в съвременния свят, това би довело до непредвидими последици, свързани с излизането от строя на всички изкуствени спътници и огромна част от електропреносната инфраструктура.

Настоящата слънчева буря беше прогнозирана от учените още в края на януари: