Ново проучване на университета в Мичиган показа, че насекомите на райета не са просто досадни - те са и умни.

Осите могат да направят заключения за нещо неизвестно въз основа на познатото. По същество, това означава, че те могат да изчислят, че ако X е повече от Y и Y е повече от Z, тогава X е повече от Z. Преди това се смяташе, че само хората могат да правят подобни логически вериги.

 Въпреки това, през последните десетилетия учените стигат до изводите, че някои гръбначни животни, като птици, маймуни и риби, също притежават тази способност, известна като транзитивен извод.

>>>Виж галерия от снимки на това неприятно насекомо>>> 

Еволюционният биолог Елизабет Тибетс открива тази способност в хартиената оса. Тези насекоми са известни с това, че правят гнезда, подобни на пчелни пити, от сдъвкана дървесина, смесена със слюнка. Въпреки че ужилването на хартиената оса е токсично за хората, ухапването им е по-малко болезнено от това на доста други видове оси.

Предишно проучване е изследвало способността за транзитивен извод при пчели, които не са преминали теста, вероятно поради малката си нервна система. Хартиените оси имат нервна система със същия размер като пчелите (приблизително с размер на оризово зърно). Въпреки това, хартиените оси показват по-сложно социално поведение. Изследователите смятат, че обяснението може да се крие в различното социално поведение на хартиените оси и медоносните пчели.

Колонията на пчелите има една царица и няколко хиляди работнички с еднакъв ранг, колониите на осите са дом на няколко репродуктивни женски, наречени "основатели", които се борят за господство. Колонията от оси се състои изцяло от женски, а мъжките не участват в социалната динамика.

Задачата, която трябвало да изпълнят осите, била да разпознаят и създадат йерархия от цветове. Били им показани няколко цвята и те ги запомнили, а след това разпознали цветовете, показани им по-рано. 

Тибетс не е сигурен, че осите използват дедукция или някакво сложно логическо мислене, но вярва, че насекомите определено разбират връзката между цветовете.

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание Biology Letters.