Морският лед на север от Гренландия е един от най-старите и най-дебели в Арктика и обикновено е замръзнал през цялата година. Учените вярваха, че той ще остане стабилен по-дълго от ледовете в другите части на Арктика. Но тази година специалистите наблюдаваха с учудване и безпокойство открита вода, вместо "вечния" лед.

>>>Виж снимки от бреговете на Гренландия>>>

Географията на мястото е благоприятна за образуването на т. нар. "пакетен" или многогодишен лед. Тенденцията беше толкова стабилна, че тази област беше наречена "последната ледена крепост", съобщава The Guardian.

"Това беше район, който се смяташе за последния бастион. Учените смятаха, че тази област ще остане стабилна по-дълго от останалите ", споделя Уинт Майер, изследовател в Националния център за данни за сняг и лед на САЩ.

Топенето е станало на два пъти тази година - първият път през февруари и после през август. Вятърът и необикновено топлото време в момента са отделили най-много лед от бреговете на Гренландия повече от всяка друга година от началото на сателитните наблюдения през 70-те години на миналия век.

Както съобщава CNN, ледът се унищожава срещу гренландския бряг. Планините от отломки понякога достигат височина 20 метра.

Томас Лавер, учен от Норвежкия метеорологичен институт, отбеляза, че откритата вода все още е там и се разпростира на запад. Ученият нарича този факт "ужасен".

Необичайното топене е друг пример за тенденцията на загуба на лед в Гренландия: между 1995 г. и 2017 г. бяха загубени около 4 000 гигатона (четири трилиона тона). Според учените, слънчевите летни дни са допринесли  за топенето, което води до повишаване на морското равнище по целия свят.