Концентрацията на парникови газове в атмосферата достигна рекордно ниво тази година, въпреки намалялата икономическа дейност заради пандемията от новия коронавирус, съобщиха световните информационни агенции.

Макар и глобалните дневни емисии въглероден двоукис да спаднаха рязко по време на карантината през април, в началото на юни те вече са доближили нивата преди пандемията, посочва доклад, изготвен от няколко агенции на ООН.

Според доклада "Обединени в науката 2020" общият спад на въглеродните емисии тази година ще е от 4 до 7 процента. Той обаче ще се отрази съвсем слабо на темпа на увеличение на концентрацията на парниковия газ в атмосферата.

Въглеродният двуокис се задържа в атмосферата продължително. Според специалистите за стабилизиране на промените в климата е необходимо поддържане на нулеви емисии.

Прогнозите в доклада са, че периодът от 2016 г. до 2020 г. ще най-топлата петилетка, откакто се води статистика, със средни глобални температури с 1,1 градус Целзий по-високи, отколкото от 1850 г. до 1900 г., и с 0,24 градуса над температурите от 2011 г. до 2015 г.

"Пандемията от Ковид-19 наруши живота по целия свят. В същото време обаче затоплянето на планетата и климатичните проблеми продължиха със същия темп - изтъква генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в предговор към доклада. - Никога досега не е било толкова ясно, че ни е необходим дългосрочен, инклузивен, чист преход, за да се справим с климатичната криза и да постигнем устойчиво развитие."

"Концентрациите на парникови газове, които вече са най-високи от 3 милиона години, продължават да се увеличават" - каза Петери Талас, генерален-секретар на Световната метеорологична организация. Макар и дневните емисии да спаднаха през април до само 17 процента от миналогодишните, нивата са като през 2006 г. Това показва колко много са се увеличили глобалните емисии през предишните 15 години".

Дори и емисиите през 2020 г. да се очаква да са с до 7 процента по-малки, те пак допринасят за трайната концентрация на парникови газове, натрупана от началото на индустриалната епоха.

Атмосферната концентрация на въглероден двуокис през юни е достигнала 414,38 части на милион в сравнение с 411,74 части на милион миналата година. Безопасната граница според учените е 350 части на милион, но тя беше премината през 1988 г.