Няколко британски издания съобщават, че министърът на бизнеса на Обединеното кралство Грант Шапс е заявил, че планът на президента на САЩ Джо Байдън за субсидиране на чиста енергия е "опасен" и рискува да тласне света към протекционизъм.

Блумбърг описва забележките като "най-силната досега критика на Великобритания към американския Закон за намаляване на инфлацията". Говорейки в панел в Давос, Шапс посочи, че Обединеното кралство споделя опасенията на ЕС, като в същото време изглежда не е склонно да отговори със собствени протекционистични мерки.

Той заявява:"Много е важно да не се подхлъзнем към протекционизъм и точно в този смисъл Законът за намаляване на инфлацията в САЩ е опасен, защото може да се превърне в протекционизъм. Това не е неговото намерение, не мисля, че е задължително да се стигне дотам, но ако не бъде изменен... мисля, че тук трябва да бъдем наистина внимателни."

The Sun пише, че Шапс "взривява" "пакета" на американския президент.

Daily Telegraph публикува коментар на Амброуз Еванс-Причард под заглавие: "Протекционизмът на Байдън е възмутителен, но Европа се учи да го обича".

В същото време в американските новини вестник "Вашингтон пост" пише, че "нарастващите забавяния заплашват да подкопаят програмата на президента Байдън в областта на климата, като тревожат активисти и законодатели, които твърдят, че президентът може да пропусне тесен срок за постигане на жизненоважен напредък по амбициозните цели на страната".

Той добавя: "Забавянията, които засягат всичко - от превозните средства, които американците карат, до електроцентралите, които осветяват домовете им - пораждат опасения дали администрацията на Байдън ще успее да финализира трайните действия в областта на климата преди края на първия мандат на президента... Те включват повече ограничения за енергията от въглища и емисиите от ауспуха, както и по-високи стандарти за ефективност на тежката промишленост и домакинските уреди."

Отделно от това Ройтерс съобщава, че администрацията на Байдън е обявила, че "ще инвестира още 490 млн. долара за борба с риска от горски пожари в западната част на САЩ, позовавайки се на нарастващата заплаха от опустошителни пожари, дължащи се на изменението на климата".

Накрая, Independent публикува статия на Луиз Бойл под заглавие: "Зеленият план на Байдън на стойност 369 млрд. долара беше обявен за триумф - но дали отговаря на очакванията?"