Редакционна статия на Washington Post подкрепя решението на президента на САЩ Джо Байдън да отвори нови федерални земи за сондажци на нефт и газ.

В нея се казва: "Светът ще се откаже от изкопаемите горива едва когато икономиката престане да ги изисква.

Дори при амбициозна програма за намаляване на емисиите това ще отнеме много време. САЩ не бива да продължават да консумират огромни количества петрол, докато прехвърлят риска от производството му.

В много други страни производителки на петрол липсват регулациите и предпазните мерки, на които трябва да отговарят сондьорите в тази страна. Отказът от използване на американските ресурси също така ще лиши правителството на САЩ от приходи от лицензионни такси, а американските работници - от работни места."

В документа се предлага "най-добрият начин" за намаляване на търсенето на изкопаеми горива да бъде налагането на "солидна такса" за въздействието им върху околната среда. В него се добавя: "Вторият най-добър подход - този, който г-н Байдън преследва заедно с демократите от Конгреса - е да се направят по-евтини чистите горива, по-разпространени екологичните стоки като електрическите автомобили и по-ефективна икономиката, като се използват държавни субсидии и разходни програми."

Планът, отразяващ тази последна стратегия, "все още има шанс да премине през Конгреса тази година", отбелязва вестникът, но добавя: "Дори и това да стане, САЩ ще се нуждаят от много петрол в продължение на много години и правителството трябва да се стреми да поддържа пазара стабилен и предвидим. Внимателният добив на нефт и газ във федералните земи може и трябва да бъде част от това."

На друго място в редакционна статия на Wall Street Journal се критикува ходът на американското правителство да преразгледа правилата по Националния закон за екологична политика (NEPA) за разрешаване на големи строителни проекти.

В нея се казва: "Очевидната цел на правилото е да се затрудни изграждането на тръбопроводи, пътища и друга инфраструктура, която би позволила по-голям добив на нефт и газ в САЩ, дори когато администрацията прави фалшиви жестове за намаляване на цените на енергията.

Миналия петък администрацията обяви, че ще се съобрази със съдебно разпореждане за провеждане на продажби на лизинг на нефт и газ на държавна земя. Тези лизингови договори няма да имат значение, ако енергийните компании не могат да получат федерални разрешителни за права на преминаване."

Статията завършва: "Макар че изкопаемите горива могат да бъдат политическата цел на правилото, не се изненадвайте, ако зелената енергия бъде хваната в тази примка. Екологичните групи са използвали NEPA, за да блокират нови мини за минерали и преносни линии, които свързват отдалечени възобновяеми енергийни източници с населени места. Изглежда, че в тази администрация лявата ръка не знае какво прави крайната лява ръка."